28/12/08

ESTRELLES I MINI ESPIGUES


La nit de Nadal vam anar a sopar a casa la meva germana. El menú que ens va preparar va ser fantàstic, de tres estrelles michelin!!!! i jo vaig portar aquestes cistelles de pans.
Tenia moltes ganes de començar a fer pa a casa, i amb els consells de la Su i d'un curs d'iniciació a fer pa que havia assitit feia poc, em vaig animar: el resultat magnífic!!!
Fer pa a casa és màgic i ja us aviso que crea adicció...

MINI ESPIGUES (Pa rústic)

INGREDIENTS

  • Massa Mare: 120 gr de farina de força, 5 gr llevat, 7 gr sal, 72 gr d'aigua
  1. El dia abans preparem una massa mare amb el llevat diluït en l'aigua, la farina i sal. Fer una bola i deixar-la llevar en un bol tapada. Tenir en compte que com més temps de fermentació l'hi donem menys llevat hi hem de posar.
  • 350 gr farina força, 50 gr de farina de sègol, 10 gr sal, 8 gr de llevat, 240 gr d'aigua.
    1. Diluïr el llevat en l'aigua i deixar reposar 5 minuts.
    2. Incorporar en el vas de la Thermomix les farines i el líquid preparat anteriorment i programar: 15'' - T.0 - V.6
    3. Afegir la massa mare fermentada i programar: 5' - T.0 - V. espiga
    4. Incorporar la sal i programar: 2' - T.0 - V. espiga
    5. Retirar la massa del vas, passar-la a un bol enfarinat, tapar i deixar-la reposar en un lloc abrigat i sense corrents d'aire 1 hora fins que dobli el volum.
    6. Agafem la massa i fem porcions d'uns 70 gr.
    7. Fer forma de panets allargats i amb unes tisores formant un angle de 45º sobre la massa, realitzar una talls a intervals regulars al llarg del centre del pa. D'aquesta manera realitzem puntes en forma de "V" que podrem alternar a un i altre costat del pa perquè sembli unes espiga de blat.
    8. Deixar llevar un altre cop, tapades amb un drap durant 1 hora.
    9. Disposar-les en una safata de forn damunt d'una silpat o paper parafinat.
    10. Precalentar el forn a 250º amb un cassó d'aigua a dins per crear vapor, entrar les safates a dins del forn i pulveritzar amb aigua les parets del forn perquè es faci una bona crosta i un bonic color a 220º uns 12 minuts.
    11. Deixar refredar a sobre una reixa.

    ESTRELLES (Pa blanc)

    INGREDIENTS

    • Massa Mare: 120 gr de farina de força, 5 gr llevat, 7 gr sal, 72 gr d'aigua
    1. El dia abans preparem una massa mare amb el llevat diluït en l'aigua, la farina i sal. Fer una bola i deixar-la llevar en un bol tapada. Tenir en compte que com més temps de fermentació l'hi donem menys llevat hi hem de posar.
    • 400 gr farina força, 10 gr sal, 8 gr de llevat, 240 gr d'aigua, llavors de rosella.
    1. Diluïr el llevat en l'aigua i deixar reposar 5 minuts.
    2. Incorporar en el vas de la Thermomix la farina i el líquid preparat anteriorment i programar: 15'' - T.0 - V.6
    3. Afegir la massa mare fermentada i programar: 5' - T.0 - V. espiga
    4. Incorporar la sal i programar: 2' - T.0 - V. espiga
    5. Retirar la massa del vas, passar-la a un bol enfarinat, tapar i deixar-la reposar en un lloc abrigat i sense corrents d'aire 1 hora fins que dobli el volum.
    6. Agafem la massa i fem porcions d'uns 70 gr en forma de bola.
    7. Posar aigua en un plat, aplanar un dels panets amb la palma de la mà, pasar la superfície per l'aigua i després per les llavors de rosella.
    8. Amb el cantó més curt d'una targeta de crèdit neta, realitzar un tall al llarg del centre de la massa, i després dos talls diagonals que es creuïn amb el primer, de manera que els tres talls formin una estrella.
    9. Aixecar amb compte el panet amb els dits, i donar la volta de dalt a baix. Les puntes de les estrelles miraran cap a l'exterior.
    10. Deixar llevar un altre cop, tapades amb un drap durant 1 hora.
    11. Disposar-les en una safata de forn damunt d'una silpat o paper parafinat.
    12. Precalentar el forn a 250º amb un cassó d'aigua a dins per crear vapor, entrar les safates a dins del forn i pulveritzar amb aigua les parets del forn perquè es faci una bona crosta i un bonic color a 220º uns 12 minuts.
    13. Deixar refredar a sobre una reixa.

    Bon profit!!!

    24/12/08

    STOLLEN



    Demà ja és Nadal, i cada any preparo Stollen o pa de Nadal per regalar a la familia. Fa unes setmanes la Noema va posar una recepta, i el que més em va sorprendre era que s'havia de deixar reposar 7 dies abans de menjar!!! Aquest any he modificat una mica la recepta que feia cada any tenint en compte els consells d'ella. Els vaig fer la setmana pasada i aquesta nit n'obrirem un, espero que es poguin menjar! jeje!

    Desitjar-vos a tots un feliç Nadal, sigueu feliços i que la il.lusió de quan erem nens, us ompli el cor!!!


    INGREDIENTS

    • Esponja o peu: 100 gr farina força, 30 gr llevat forner i 70 gr llet
    • 200 gr farina
    • 40 gr llet
    • 1 culleradeta sal
    • 40 gr sucre
    • 80 gr mantega
    • vainilla, nou mosacda, ratlladua llimona
    • 60 gr fruita confitada
    • 150 gr pasas sultanas
    • 65 gr pasas corinto
    • 50 gr palet d'ametlla
    • ron
    1. Macerar el dia abans les panses amb el ron. Escorrer i reservar.
    2. Per fer l'esponja: Diluir el llevat amb la llet, afegir la farina i deixar fermentar tapat fins que dobli el volum.
    3. Reservar 50 gr de mantega, les panses, les fruites i les atmetlles i reunir en un bol la resta d'ingredients i aromes.
    4. Treballar la massa fins que agafi elasticitat, agregar a intervals els 50 gr mantega reservada i continuar pastant fins integrar-la.
    5. Afegir la fruita, panses i ametlles i mesclar.
    6. Deixar resposar 2 hores tapada.
    7. Dividir-la en 2 (uns 400 gr aprox) i arrodonir. Deixar reposar 30 minuts mes.
    8. Doblegar una mitad sobre l'altra i pintar amb ou.
    9. Enfornar uns 30 minuts a 200º. Un cop fora del forn i encara calenta, pintar amb mantega fosa.
    10. Deixar refredar i empolvorar amb sucre llustre.
    11. I ara ve lo més difícil: guardar-los durant 1 setmana com a mínim abans de menjar-los.

    Bon profit!

    FONT: Intercultura y Cocina - Escola de Cuina Gormad

    21/12/08

    COCA BORRATXA DE PINYA

    El divendres va ser el meu Sant (Santa per un dia! jeje!) i a la feina vaig portar la coca que va fer l'altre dia la Gemma. Un encert, estaba boníssima!!! Super esponjosa i humida i amb el gust del Cointreau, que us haig de dir????


    Al principi pensava que la Gemma ens havia enredat al dir que aboquessim tot el suc i licor, perquè em va quedar com una piscina!!! El pastís nedava a dins el motlle...jajaja!!!! Però realment l'admet tot i queda especatcular! El tornaré a fer segur!!






    INGREDIENTS

    • 100 gr mantega pomada
    • 125 gr sucre
    • 150 gr farina tamisada
    • 1 sobre de llevat Royal
    • 4 ous
    • 1 llauna de pinya en su jugo (560 gr pes sense escórrer)
    • 100 cc de Cointreau
    • caramel líquid
    • cireres confitades per decorar
    1. Cobrir el fons d'un motlle amb el caramel líquid.
    2. Repartir les rodanxes a la base i posar una cirera al forat de cada pinya.
    3. Barrejar els rovells amb el sucre i la mantega. Afegir la farina i el llevat.
    4. Muntar les clares a punt de neu amb un polset de sal.
    5. Afegir-les a la mescla anterior amb moviments envolvents.
    6. Abocar la mescla a dins el motlle, allisar i coure'l 35-40 minuts a 160º.
    7. Un cop freda, abocar el suc de la pinya barrejat amb el licor a sobre de la coca.
    8. Fer uns foradets amb un escuradents perquè la coca empapi més rapidament el suc.
    9. Un cop s'hagi emborratxat bé la coca, demotllar de manera que les rodanxes de pinya quedin al damunt.

    Bon profit!

    19/12/08

    PASTIS DE TRES XOCOLATES

    El dissabte vam celebrar el mític sopar de Nadal amb els amics. És un sopar molt esperat per tots ja que fem l'amic invisible i sempre hi ha sorpresetes molt divertides, i aquest any el joc de la Ramoneta... ;)




    Aquest any el sopar el vam fer a casa de la Conx, i cadascú va portar alguna coseta per sopar. Jo vaig fer les postres, i em vaig decidir pel mític pastís de tres xocolates. És un clàssic que ja he fet varis cops i sempre quedes bé, sobretot per la presentació que té.


    El pastís original porta una base feta amb galletes, però a mi no m'acaba de convéncer gaire. També l'he probat amb una planxa de biscuit i aquest cop vaig fer la base del pastís de xocoadictes i em va agradar molt més.






    INGREDIENTS PER LA BASE

    • 2 ous
    • 55 gr sucre
    • 55 gr farina
    • 55 gr cacao pur
    1. Precalentar el forn a 160º aire.
    2. Batre els ous i sucre fins a punt de relleu, afegir la farina i el cacao tamissats fins que quedi una crema fina.
    3. Afegir la barreja en un motlle d'uns 20-22 cm, previament untat, i enfornar durant 8 minuts.
    4. Deixar refredar.

    INGREDIENTS PER LA CREMA

    • 150 gr de xocolata negra
    • 150 gr de xocolata amb llet
    • 150 gr de xocolata blanca
    • 150 gr de sucre
    • 750 cc de nata per muntar
    • 750 cc de llet
    • 3 sobres de quallada en pols Royal
    1. El procediment per fer cada capa és el mateix pels tres gustos: separar un got de llet dels 250 cc i diluïr el sobre de cuajada.
    2. Bullir 250 cc de nata amb la resta de llet i 50 gr de sucre (en l'última capa, la de la xoxolata blanca, no s'afegeix sucre).
    3. Afegir la xocolata i barrejar fins que es desfaci.
    4. Procedir igual per les altres dues capes.
    5. Deixar refredar a la nevera.

    CONSELLS

    • Començar per la capa de xocolata negra, després la de llet i acabar amb la blanca.
    • Fer servir un motlle desmotllable. Untar l'aro amb oli i sucre glaç per poder desmotllar millor el pastís.
    • Entre capa i capa no cal esperar. El temps de preparació de la següent capa és suficient perquè al abocar la següent capa no es barregi.
    • Posar una cullera al revés al abocar la crema per evitar que la fina capa quallada es trenqui i anar donant voltes mentre l'aboquem.
    • Fer el pastís el dia abans.

    Bon profit!




    10/12/08

    PASTIS MADEIRA

    Feia dies que estava rumiant quin pastís podia portar a les enfermeres que cuiden a la meva iaia Maria, que està malalta d'alzheimer. La meva iaia era un excel.lent cuinera com ja vaig comentar un dia...i ara com que ella no pot cuinar, vam voler portar aquest pastís tan bo per agraïr a les cuidadores les seves atencions. El destí va fer que aquell dia la meva iaia estigués una miqueta bé, i com diu la meva mare, va estar molt contenta de poder veure quines coses més bones fa la seva néta.


    I gràcies a la Su, vaig quedar rebé, tant pel pastís com per la decoració que li vaig fer, ja que vaig fer servir les plantilles que ens va regalar a tots per celebrar el primer any de Webos Fritos, i la veritat és que són fantàstiques!! Muchas gracias amigos!!!

    El pastís l'hauré de fer un altre cop, ja que evidentment no el vam poder tastar, però la oloreta que feia i la pinta, ja ho diuen tot!!!!




    INGREDIENTS

    • 180 gr de mantega pomada
    • 180 gr de sucre glaç
    • 3 ous a temperatura ambient
    • 170 gr de farina tamisada
    • 1 sobre de llevat
    • 1 cullerada de suc de llimona
    • ratlladura de llimona
    • 2 cullerades de sucre blanquilla
    • sucre glaç per decorar
    1. Precalentar el forn a 160º (dalt i baix amb aire).
    2. Untar un motlle amb mantega i espolvorar amb farina.
    3. Batre la mantega amb el sucre. Afegir els ous un a un i continuar batent fins aconseguir una textura a punt de relleu. Afegir el suc de llimona i la ratlladura.
    4. Afegir la farina amb el llevat fins que estigui ben integrada.
    5. Abocar en el motlle i allisar la superficie.
    6. Espolvorar amb el sucre i enfornar uns 50-60 minuts.
    7. Deixar refredar abans de desmotllar.
    8. Decorar amb sucre glaç.

    Bon profit!!!

    6/12/08

    MENU D'ANIVERSARI...2a part...


    Doncs bé, després d'aquests aperitius, vaig fer una amanida de colors. Molt senzilla de fer, però que sempre ve de gust amb una bona vinagreta.
    INGREDIENTS
    • Mesclum
    • tomàquets cherry de branca
    • magrana
    • poma àcida
    • maduixes
    • rovellons
    • Per la vinagreta: 4 cullerades d'oli, 2 cullerades de vinagre de xerès, 1 cullerada de mostassa dijon, sal i pebre.
    1. Emulsionar tots els ingredients de la vinagreta i reservar.
    2. Tallar en bastonets la poma àcida i les maduixes.
    3. Saltejar els rovellons fins que es beguin l'aigua. Condimentar i reservar amb unes cullerades de vinagreta.
    4. Montar el plat amb el mesclum, els tomàquets cherry, els bastonets de poma i maduixa, la magrana al volt, i al capdamunt els rovellons.
    5. Amanir amb la vinagreta al moment de servir.

    De segón vaig fer les Mandonguilles Echaurren. Aquesta delicia la vam descobrir fa un parell d'anys quan vam anar a Ezcaray (La Rioja) i vam menjar al restaurant Echaurren. Us recomano que hi aneu, el poble preciós i el restaurant boníssim. Allà el Riqui va demanar les "albondigas de la abuela" i li van encantar. Més tard, i gràcies a internet vaig trobar la recepta i a partir de llavors és un clàssic de casa. El fet de posar bechamel per amorosir la carn i el toc de tòfona, li dónen un gust irresistible...les millors que hem probat fins ara!!!

    INGREDIENTS
    • 500 gr de carn picada de vedella (de bona qualitat i millor si us la piquen davant vostre)
    • 250 gr de carn picada de porc
    • 1 all i julivert picat
    • una tassa de beixamel espesa
    • 3 ous
    • 2 pots de tòfona negra
    • 1 tassa de vi negre i una de vi blanc
    • Per la salsa: 1 ceba, 1 tomàquet, 3 alls, una llesca de pa, 1l brou de verdures.
    1. Mesclar bé les carns amb els ous, l'all i julvert, les trufes aixefades amb el seu suc (amb el morter) i la beixamel.
    2. Formar les mandonguilles (jo em mullo les mans amb conyac...així també li dóna un toc molt bo i fa que no s'enganxi la carn a les mans i ho poguem manipular millor) i enfarinar-les.
    3. Fregir-les en abundant oli i reservar.
    4. Desengreixar l'oli que ha sobrat i fregir la llesca de pa, els alls i la ceba i el tomàquet tallat a trossos.
    5. Afegir el brou i els vins i deixar coure lentament.
    6. Triturar i colar.
    7. Afegir el suc a les mandonguilles i deixar coure uns 20 minuts.
    8. Es pot servir amb un flamet petit d'arròs previament saltat per una paella amb mantega i pebre.

    Bon profit!!!

    FONT: Angel de mundorecetas

    2/12/08

    MENU D'ANIVERSARI

    Aquest diumenge vam celebrar l'aniversari del Riqui, i vam convidar a la familia a dinar a casa. Gràcies a la Gemma vaig poder fer un menú per posar a cada comensal i com que el primer va consistir en varis aperitius, va anar d'allò més bé per poder saber que era cada cosa.



    De segón el Riqui em va demanar el seu plat preferit: mandonguilles!!! I el pastís d'aniversari el van portar els seus pares.
    Va ser una celebració rodona i el menjar va agradar moltíssim a tothom.
    Comencem doncs pels aperitius:

    • PIRULETES DE FORMATGE




    INGREDIENTS

    • 100 gr de formatge emmental ratllat
    • espaguetis
    1. Partir els espaguetis per la meitat.
    2. Fer una bola amb el formatge ratllat i clavar un espagueti perquè faci de bastonet i cobrir amb més fotmatge.
    3. Posar en una safata amb paper sulfurat i coure al forn uns 20-30 minuts a 150º fins que e formatge quedi sec.
    4. Agafar un got i posar-hi pipes pelades i clavar les piruletes
    FONT: Xef Jaume Saumell
    • HUMUS AMB POP A LA FEIRA


    INGREDIENTS
    • 2 alls
    • 400 gr de cigrons
    • 60 cc d'aigua
    • 30 cc de suc de llimona
    • 50 gr de tahin
    • sal
    • 70 cc d'oli
    • pop a la feira
    1. Posar tots els ingredients en el vas (excepte l'oli) i programar 1 minut, velocitat 5-10.
    2. Afegir l'oli a raig fi pel bocal i programar velocitat 6.
    3. Servir en una cullereta amb un tros de pop a la feira, un raig d'oli, pebre vermell i sal maldon.

    FONT: Fácil y divertido con Thermomix.

    • GUACAMOLE I LLAGOSTINS


    INGREDIENTS
    • 2 alvocats
    • pebrot verd
    • tomàquets vermells pelats i sense llavors
    • ceba tendre
    • all
    • suc de llimona
    • llagostins
    1. Picar petits tots els ingredients. Aixafar l'alvocat amb una forquilla i regar amb suc de llimona per evitar l'oxidació.
    2. Passar els llagostins per una paella amb un fil d'oli i reservar.
    3. Servir en bols el guacamole, posar a sobre un llagostí i fer decorar amb xarop de vinagre balsàmic.
    • APERITIU ARZAK


    INGREDIENTS

    • musclos en escabetx
    • crostes de porc
    • formatge semi curat
    • iogurt
    • guindilles en vinagre
    1. Fer un tac amb el formatge i clavar un escuradents.
    2. A sobre la crosta i el musclo.
    3. Fer una salsa amb el iogurt i les guindilles tallades ben petites.
    4. Posar una mica d'aquesta salsa al capdamunt de l'aperitiu.
    • ESTRELLES DE FULL AMB SALMÓ I COULIS DE MANGO AL CURRY




    INGREDIENTS

    • pasta de full
    • salmó fumat
    • 1 mango
    • curry
    1. Troquelar la pasta de full amb un motlle amb forma d'estrella. Pintar amb ou i posar al forn fins que agafin color.
    2. Triturar el mango i condimentar amb curry.
    3. Obrir les estrelles per la meitat, posar una mica de salmó i el coulis de mango.
    FONT: Recepta de l'escola de cuina Gormand.


    • BOMBO DE FORMATGE DE CABRA AMB CARPACCIO I PARMESÀ




    INGREDIENTS

    • formatge de cabra
    • carpaccio de vedella
    • formatge parmesà
    1. Posar el carpaccio en un motlle tou de silicona (tipus glaçonera).
    2. Fer una bola amb el formatge de cabra i disposar-ho a dins el motlle. Cobrir-ho amb el carpaccio.
    3. Per servir, decorar el bombo amb formatge parmesà i sal maldon.

    FONT: Xef Oriol Rovira.

    • MELMELADA DE TOMÀQUET AMB ROCAFORT



    INGREDIENTS

    • torradetes
    • melmelada de tomàquet
    • rocafort
    1. Disposar a sobre les torradetes melmelada de tomàquet i a sobre un tall de rocafort.

    FONT: Xef Jaume Saumell



    • XUPITO DE CREMA DE CARBASSA AMB TEULA D'AVELLANA


    INGREDIENTS

    • 2 cebes
    • 1 porro
    • 900 gr de carbassa
    • 150 gr patates
    • 3/4 l de brou fluix
    • Per les teules: 50 gr de mantega fosa, 35 gr de clara d'ou, 15 gr farina, 50 gr d'avellanes torrades piades, 20 gr de pa ratllat, sal maldon
    1. Sofregir les cebes i el porro amb mantega i oli.
    2. Afegir la carbassa tallada a trossos i donar unes voltes.
    3. Abocar el brou i quan comenci a bullir, les patates tallades a quadrets.
    4. Coure lentament 30 minuts. Triturar i colar.
    5. Per les teules, barrejar la mantega fosa amb la calar d'ou. Afegir la farina i mesclar delicadament. Deixar reposar 1 hora. Estendre la pasta a tires ben fines damunt la silpat. Espolvorar amb la mescla de pa ratllat, avellanes i sal. Enfornar a 190º fins que gafain un bonic color daurat.
    6. Servir en copes la crema i decorar amb la teula d'avellana.

    FONT: Recepta de l'escola de cuina Gormand.

    27/11/08

    BROWNIE AMB NOUS DE MACADAMIA

    Ahir va ser l'aniversari del Riqui i avui a la feina ha portat dos pastissos per berenar amb els companys. He triat el pastís de pastanga, ja que el Riqui no és massa de dolç però aquest si que li agrada molt, i el Brownie de xocolata perquè és tan bo, que l'èxit està assegurat!!!


    INGREDIENTS
    • 225 gr de mantega
    • 225 gr de xocolata de cobertura
    • 4 ous
    • 225 gr de sucre roig
    • un pessic de sal
    • vainilla líquida
    • 110 gr de farina
    • 1 culleradeta de llevat en pols
    • 100 gr de nous de macadamia a trossos
    1. Desfer al bany maria la xocolata. Agregar la mantega i remenar fins que quedi integrada. Reservar.
    2. Muntar els ous, sal, vainilla i sucre.
    3. Afegir la xocolata tèbia i la farina i llevat tamisats i les nous de macadamia.
    4. Mesclar delicadament i abocar en un motlle rectangular previament engreixat.
    5. Enfornar 35 minuts a 170º.

    Bon profit!

    FONT: Recepta de l'Escola de Cuina Goliard.

    23/11/08

    LES PETARRONES VENEN A DORMIR!!!


    Aquest cap de setmana s'han quedat a dormir les nostres nebodetes, la Carla de 4 anys i mig i la Marta que dintre de poquet farà 3 anyets!

    Ens ho hem passat mooooolt bé, i hem fet un munt de coses...i entre elles, com no podia ser d'una altra manera...hem cuinat!!! Els hi agrada moltíssim estar a la cuina, posar les mans a les masses i empastifar-se de farina i xocolata, així que vaig decidir que lo millor seria fer galetes, amb una recepta de la Su que havia fet amb les seves filles, la Sara i la Beatriz.

    Com la Su explica, els hi vaig posar un davantal i un gorro de cuineres, elles van triar els motlles que volien fer servir per donar forma a las galetes, i després les van decorar al seu gust. Com podeu observar, apunten maneres, ja que els hi han quedat unes galetes d'allò més boniques i bones...



    I elles imagineu-vos, esperant que sigui demà per anar a l'escola i portar una capsa a les seves mestres i amics d'escola...jeje!!!



    INGREDIENTS

    • 500 farina
    • 300 gr de mantega pomada
    • 200 gr de sucre
    • 2 ous
    • vainilla líquida
    1. Batre la mantega pomada amb el sucre. Afegir els ous amb la vainilla i continuar removent.
    2. Afegir la farina tamisada mica en mica. Arribarà un moment, que haurem de posar la massa al marbre i amassar a mà, ja que la massa serà ja molt consistent. Continuar afegint farina fins que no se'ns enganxi la massa a les mans.
    3. Fer una pilota i posar en un bol tapat amb paper film. Reservar a la nevera 1 hora.
    4. Precalentar el forn a 180º.
    5. Estirar la massa entre 2 paper films, aproximadamen de mig centímetre de gruix.
    6. Tallar la massa amb els motlles que més agradin i posar a sobre d'una silpat o paper parafinat apte per anar al forn.
    7. Enfornar 13-15 minuts i deixar refredar.
    8. Decorar al gust.

    Bon profit!

    16/11/08

    NUR & MUR VENEN A BERENAR!


    Aquesta tarda la Núria i el Jordi han vingut a casa ja que ens havien d'ajudar amb les tecnologies que no son el nostre fort! jeje!!
    De les seves vacances per Canadà, Yellowstone i Seattle, ens van portar aquest fantàstic regal: Un kit fer galetes amb el motlle del Smith Tower de la "Ciutat Maragda". Evidentment em va encantar el regal, súper original i personalitzat, i ja tenia ganes de fer-lo servir, així que ja us podeu imaginar que hem berenat avui!!! ;)


    En el kit venia un preparat ja fet "Sugar cookie mix", al que només s'havia d'afegir ous i mantega. El resultat deliciós!!! Ens han agradat molt a tots!!! Ja ho sabeu, al pròxim viatge en vull un altre! ;)

    INGREDIENTS

    • 1 sugar cookie mix
    • 2 ous
    • 125 gr mantega
    1. Barrejar tots els ingredients i deixar reposar a la nevera un mínim de 30 minuts.
    2. Estirar la massa afegint farina perquè no s'enganxi, i formar les peces amb el motlle.
    3. Deixar reposar 10 minuts més a la nevera.
    4. Enfornar 13 minuts a 180º.
    5. Espolvorar amb sucre glaç.

    Bon profit!

    12/11/08

    ELS PAPES DEL CULLEROT

    Aquest diumenge van venir els meus pares a dinar a casa, i com que volia quedar bé, vaig decidir fer els pastissets de tardor que ens va ensenyar la Mireia Carbó a l'últim curs que vam assitir. Van agradar molt a tothom!!!! Per fer-los una mica més de festa, vaig fer unes estrelles i cors per decorar, i la veritat és que van quedar moníssims. Això si, al fer-los de primer van atipar una miqueta, el pròxim cop els faré més petits.
    De segón uns picantons a la cervesa, super fàcils de fer, i d'acompanyament patates al caliu, i de postres, la crema de mandarina de la Mireia Carbó.

    Espero que us agradi el menú tant com a casa!!!



    • PASTISSETS DE TARDOR



    INGREDIENTS

    • Pasta brisa: 250 gr de farina, 125 gr de mantega,60 ml d'aigua, 5 gr sal
    • Pel Farcit: 3 cebes, 2 botifarres, 1 culleradeta de sucre, 200 gr xampinyons, 1 gra d'all, julivert, 125 gr de mascarpone, 1 cullerada de bovril
    • Decoració: llavors de rosella i kikos.
    1. Per a la pasta brisa barregeu la mantega a temperatura ambient amb la farina, la sal i l'aigua. Deixeu-la reposar a la nevera durant 30 minuts.
    2. Saltegeu la ceba amb un raig d'oli a foc baix. Quan estigui confitada afegir el sucre i la botifarra fora de la tripa. Coeu-ho tot plegat.
    3. Saltejar els xampinyons amb l'all i julivert picats.
    4. Barrejar el mascarpone amb el bovril.
    5. Estirar la pasta brisa i formar quadrats. Posar al centre de cada porció el farcit de botifarra i xampinyons,, al capdamunt el mascarpone i plegar la pasta brisa com si fos un sobre. Pintar amb ou i espolvorar amb kikos triturats.
    6. Formar estrelles i cors (o qualsevola altra forma) amb un tallapastes. Pintar amb ou i posar llavors de rosella i disposar al bell mig del pastisset.
    7. Enfornar a 180º durant 20 minuts.
    8. Servir amb reducció de vinagre balsàmic i un boquet d'amanida.


    PICANTONS A LA CERVESA AMB PATATES AL CALIU






    INGREDIENTS

    • 2 picantons tallats per la meitat
    • 1 ceba
    • 1 pastanaga
    • 1 porro
    • 1 escalunya
    • 1 ramet compost
    • 375 cc de cervesa d'abadia
    • 250 cc brou fluix
    • 1 cullerada de mostassa a l'antiga
    • 1-2 cullerades d'allioli
    • 4 patates
    • alls tendres i allioli
    1. Condimentar els picantons i sellar-los en una cassola amb oli. Retirar.
    2. A la mateixa cassola, sofregir totes les verdures fins que agafin color. Reincorporar els picantons i la cervesa amb el ramet.
    3. Tapar i enfornar a 180º uns 35 minuts.
    4. Desengreixar el suc, afegir-hi el brou, donar un bull i colar.
    5. Retornar a la cassola, afegir la mostassa, incorporar els picantons i mantenir a foc lent uns minuts. Emulsionar la salsa amb 1-2 cullerades d'allioli
    6. Per fer les patates, tallar-les a rondanxes. Mesclar l'allioli amb els alls tendres laminats i napar cada tall de patata amb el preparat.
    7. Retornar a la seva forma original i embolicar amb paper d'alumini. Enfornar a 180-200º durant 40-50 minuts.
    8. Per servir, disposar els picantons amb la salsa i les patates al caliu al voltant.
    FONT: Recepta de l'Escola de Cuina Goliard.


    CREMA DE MANDARINA




    INGREDIENTS

    • 500 cc de suc de mandarina i la pell d'una mandarina
    • 125 gr sucre
    • 2 ous
    • 1 cullerada de fècula
    1. En un cassó escalfar el suc de les mandarines amb la pell i el sucre.
    2. En un recipient barrejar els ous amb la fècula fins que no hi hagi grumolls.
    3. Quan el suc arrenqui el bull, retirar la pell i abocar la barreja sobre els ous. Sense parar de remenar, retornar al foc i quan torni a bullir, ja es pot retirar del foc.
    4. Posar la crema en copes i deixar refredar.
    5. Servir-la freda de la nevera.

    FONT: Recepta de la Mireia Carbó del llibre "La cuina salvavides".

    Bon profit!!!

    8/11/08

    CANELONES CREMOSOS DE ESPINACAS



    Ivana del bloc My little things es la anfitriona del hemc 27 y ha elegido los canelones como tema. Ahora que se acercan las Navidades, los canelones es un plato muy típico en muchas casas, sobretodo en Cataluña el día de San Esteve, ya que como marcaba la tradición el día de Navidad se hacía la "escudella amb carn d'olla" y con las sobras del asado, se rellenaban los canelones del día 26.


    Los canelones con los que yo participo son de espinacas. Un buen recurso para comer esta verdura si en casa no gusta, ya que queda un plato exquisito y como dice su nombre, cremosos y nada secos.


    hemc 27 - canelones





    INGREDIENTES

    • placas de canelones
    • 2 bolsas de hojas de espinacas o 1 kg espinacas
    • 50 gr de piñones
    • 50 gr mantequilla
    • 50 gr harina
    • 20 gr aceite
    • 1 chalota
    • 500 cc de leche
    • 60 gr de queso de parma
    • Bechamel: 25 gr de mantequilla, 20 gr harina, 375 cc de leche, nuez moscada.
    • queso de parma
    1. Lavar las espinacas y cocerlas en una olla con agua, sal y azúcar unos 3-4 minutos. Escurrirlas muy bien y cortarlas a trozos.
    2. En una sartén, tostar los piñones y reservar. En la misma sartén, poner un dado de mantequilla y dar unas vueltas a las espinacas. Condimentar con nuez moscada.
    3. En un cazo con aceite, confitar la chalota, añadir la mantequilla y harina. Cocerla unos segundos y añadir la leche sin parar de remover hasta que nos quede una bechamel de densidad media. Condimentar, retirar del fuego y añadir el queso rallado, los piñones y las espinacas. Mezclar bien y dejar enfriar un poco.
    4. Hervir las placas de los canelones según fabricante en agua abundante con sal.
    5. Distribuir la crema de espinacas encima de la pasta y enrollar.
    6. Hacer una beixamel con los ingredientes del último apartado.
    7. Poner los canelones en una safata refrectaria engrasada, napar con la beixamel, y espolvorear con queso de parma y al horno 180º hasta que estén bien calientes.

    Buen provecho!!

    FONT: Recepta de l'Escola de Cuina Goliard.

    5/11/08

    FLAM DE CAFÈ LIGHT


    Aquest va ser el postre que vaig portar el diumenge per dinar a casa els pares. Em vaig decidir per un flam que havia vist al blog del CarlosValencia, i que és baix en greix, ja que fa servir llet desnatada i cafè per donar-li una mica de gust. Jo per fer-lo més light encara, no vaig caramelitzar el motlle. Evidentment, si el feu amb llet sencera o nata, us quedarà un flam molt més bo...però ja sabeu, la roba minva i hem de posar solució sense treure el plaer de menjar alguna cosa dolça.
    INGREDIENTS
    • 1 litre de llet desnatada
    • 350 cc de cafè
    • 1 sobre de flam Royal (8 racions)--> No fa falta afegir sucre ja que aquest preparat ja en porta.
    1. Disoldre el contingut del preparat del flam en la llet.
    2. Portar a ebullició sense parar de remenar.
    3. Retirar i afegir el cafè tebi.
    4. Abocar en un motlle i deixar refredar a la nevera.

    Bon profit!

    1/11/08

    CURS DE CUINA AMB LA MIREIA CARBÓ

    Aquest dijous dia 30 vam poder disfrutar altra vegada dels cursos de cuina a càrrec de la Mireia Carbó que s'organitza al Club Social Caprabo.

    En aquesta ocasió erem una bona colla, ja que la Gemma va poder aconseguir 30 places!!! Llàstima que no doni temps a poder parlar amb tothom... :(



    Les receptes que va fer la Mireia van ser: pastissets de tardor, aftereight de peres i evidentment, panellets (no podien faltar sent l'endemà la Castanyada!).

    Em va agradar molt les varietats que va donar per fer panellets originals: de xocolata amb taronja amarga, de cigaló, de figues amb rom, de melmelada de maduixa, etc.



    Els pastissets de tardor cauran ben aviat en el pròxim dinar familiar, ja que com va dir, fan festa.

    I les peres amb menta una versió diferent de les clàssiques peres al vi.


    Una vegada més, agraïr a la Gemma per organitzar-ho i al Club Social Caprabo per fer-ho possible.
    Salut!

    22/10/08

    RISOTTO DE BOLETS



    Si li preguntes al Riqui quin és el seu plat preferit, no hi ha dubte: mandonguilles i arròs. L'arròs admet mil varietats alhora de cuinar-lo, però una amb les que més disfrutem és amb el risotto. Estava boníssim!! L'únic secret que té el risotto és que durant la cocció de l'arròs hem d'estar remenant constantment i això si, el risotto no espera, així que tothom a taula per poder disfrutar al màxim d'aquest plat!!!

    INGREDIENTS

    • 400 gr d'arròs de la varietat arborio o carnaroli
    • 1 ceba
    • 1 escalunya
    • 300 gr de bolets (jo vaig fer servir barreja)
    • 1 l de brou fluix
    • 150 cc de vi blanc
    • 100 gr de parmesano Reggiano
    • 100 gr de mantega
    1. Confitar la ceba i l'escalunya en una paella amb un dau de mantega i oli sense que prengui color.
    2. Afegir els bolets, i quan s'hagin begut la seva aigua, condimentar amb sal i pebre.
    3. Afegir l'arròs i coure un parell de minuts.
    4. Abocar el vi i deixar-l'ho reduir del tot.
    5. Seguidament coure l'arròs agregant el brou a poc a poc, removent continuament sense parar amb una cullera de fusta, aproximadament durant uns 18 minuts.
    6. Quan l'arròs estigui "al Dente" (per fora cuit i tendre, i per dins dur), retirar la paella del foc i anar afegint, primer la mantega tallada a daus i després el parmesano ratllat. Aquest procés s'anomena "Mantecare".
    7. Servir tot seguit.

    Bon profit!!

    16/10/08

    PASTÍS PER XOCOADDICTES


    Com ja sabeu formo part del Club dels "sense espines" i dels "xocoaddictes". Quan vec un pastís de xocolata ja sé inmediatament si m'agradarà o no, i aquest no ha defraudat!!! El vaig portar al dinar de diumenge a casa els sogres i va agradar molt.


    És similar al de Tres Xocolates però té un gust molt més accentuat de xocolata i el sabor de les avellanes li dóna un toc molt bo, vaja, que m'ha agradat molt més i el repetiré segur, ja que a part de bo, és facilíssim de fer!!!! Jo l'he fet amb la Thermomix, però es pot fer de la manera convencional sense cap problema.


    Aquest pastís el vaig veure al bloc de la Su, i ella el va treure del bloc Pasen y Degusten, us animo a fer-lo!!!!




    INGREDIENTS PER LA BASE
    • 2 ous
    • 55 gr sucre
    • 55 gr farina
    • 55 gr cacao pur
    1. Precalentar el forn a 160º aire.
    2. Posar la papallona en el vas de la Thermomix. Incorporar els ous i sucre, i programar 3'-T. 37º-v.4.
    3. Treure la papallona i afegir la farina i el cacao tamissats en el vas. Programar 5''-v.4.
    4. Afegir la barreja en un motlle d'uns 20-22 cm, previament untat, i enfornar durant 8 minuts.
    5. Deixar refredar.

    INGREDIENTS PER LA CREMA

    • 1 sobre de Flam Royal de 4 racions
    • 250 gr de xocolata negra
    • 600 cc de nata
    • 50 gr avellanes
    1. Triturar les avellanes a v.3-5-7-9. Reservar.
    2. Sense rentar el vas, triturar la xocolata durant uns segons a v.3-5-7-9.
    3. Afegir tots els ingredients en el vas i barrejar 4''-v.6.
    4. Programar: 10'-T.100º-v.4.
    5. Afegir la crema en el motlle, deixar refredar una mica i posar a la nevera mínim 4 hores. És millor fer-lo el dia abans.
    6. En el moment de servir, espolvorar amb cacao pur per tapar les imperfeccions.

    Bon profit!!!

    13/10/08

    TROBADA BLOCAIRE

    El divendres dia 10 vam fer una Trobada Blocaire on vam poder gaudir de l'activitat de "EL BANQUET ETERN" realitzat pel Museu Egipci de Barcelona.
    L'activitat consta d'una visita guiada centrada en l’art culinari de l’antic Egipte i, en acabar, una degustació de productes que formaven part del règim alimentari de la civilització del país del Nil.








    S'ha de dir que la segona part em va decebre una mica, però compensa haver estat durant més de 3 hores amb tant bona companyia!!! Vam fer record d'assitencia i vam poder conèixer amics blocaires que encara no havíem posat cara i descobrir nous blocs, i evidentment xerrar amb els ja amics assidus a aquestes trobades.






    Com sempre ens ho vam passar com nens petits...i és que quan ens trobem fem festa grossa. I agraïr a la Glòria i al Josep l'organització de la trobada...un èxit!