Ahir vam fer un berenar-sopar a casa la Montse per celebrar l'inici de vacances i varis sants i cumples familiars que teníem atrassats. Cadascú havia de portar un plat, i com que ara estic fent una mica de bondat de cara a l'estiu, vaig portar aquest gaspatxo sòlid que queda molt original!! Ens ho vam passar molt bé, i el sopar va ser un èxit: coques varies, truita de patata amb o sense ceba, de botifarra negra, pa de truita amb pernil i formatge o sobrassada i pastís de gambes amb espàrrecs verds...Això s'ha de repetir més sovint! ;)
De gaspatxo hi ha moltes receptes i és que a cada casa es fa d'una manera diferent. Aquesta és la meva versió, i l'única variació que es fa, és afegir gelatina perquè quatlli i quedi una "desestructuració"...jeje!
INGREDIENTS
- 600 gr de tomàquets vermells
- 50 gr cogombre
- 50 gr de pebrot vermell
- 1 gra d'all blanquejat
- 40 gr de molla de pa
- 10 gr de sucre
- 1 culleradeta de sal
- 1 cullerada de vinagre de xerès
- 100-150 cc d'oli
- gelatina hidratada
- Tallar totes les verdures a trossos, passar-les al vas de la Thermomix i programar: 8 "/T.0/V. 3 1/2 i dp 40"/T.0/V.8
- Colar, retornar el resultat en el vas net, condimentar amb la sal, sucre i vinagre, posar la màquina en marxa i abocant l'oli a raig fi, programar: 30"/T.0/V.6
- Acabar de donar-li textura vellutada programant: 1'/T.0/V.9
- Abocar en un bol i per cada 1/4 de litre de gaspatxo, afegir 4 fulles de gelatina previament hidratada en aigua.
- Abocar dins de petits motlles i deixar quatllar a la nevera.
- Decorar amb atmetlles filetejades, unes gotes de reducció de vinagre de mòdena i unes fulles d'escarola.
MANERA TRADICIONAL: Com que en molts comentaris es queixen que no tothom té la Thermomix, aquí va la recepta per fer de manera tradicional...així no teniu excuses!! ;)
- Reunir en un bol tots els ingredients (excepte l'oli) i triturar fins que quedi un puré molt fi.
- Colar, retornar en el vas net i emulsionar amb l'oli.
- Abocar en un bol i per cada 1/4 de litre de gaspatxo, afegir 4 fulles de gelatina previament hidratada en aigua.
- Abocar dins de petits motlles i deixar quatllar a la nevera.
- Decorar amb atmetlles filetejades, unes gotes de reducció de vinagre de mòdena i unes fulles d'escarola.
Bon profit!!!
FONT: Recepta de l'Escola de Cuina Goliard.