La nit de Nadal vam anar a sopar a casa la meva germana. El menú que ens va preparar va ser fantàstic, de tres estrelles michelin!!!! i jo vaig portar aquestes cistelles de pans.
Tenia moltes ganes de començar a fer pa a casa, i amb els consells de la Su i d'un curs d'iniciació a fer pa que havia assitit feia poc, em vaig animar: el resultat magnífic!!!
Fer pa a casa és màgic i ja us aviso que crea adicció...
MINI ESPIGUES (Pa rústic)
INGREDIENTS
- Massa Mare: 120 gr de farina de força, 5 gr llevat, 7 gr sal, 72 gr d'aigua
- El dia abans preparem una massa mare amb el llevat diluït en l'aigua, la farina i sal. Fer una bola i deixar-la llevar en un bol tapada. Tenir en compte que com més temps de fermentació l'hi donem menys llevat hi hem de posar.
350 gr farina força, 50 gr de farina de sègol, 10 gr sal, 8 gr de llevat, 240 gr d'aigua.
- Diluïr el llevat en l'aigua i deixar reposar 5 minuts.
- Incorporar en el vas de la Thermomix les farines i el líquid preparat anteriorment i programar: 15'' - T.0 - V.6
- Afegir la massa mare fermentada i programar: 5' - T.0 - V. espiga
- Incorporar la sal i programar: 2' - T.0 - V. espiga
- Retirar la massa del vas, passar-la a un bol enfarinat, tapar i deixar-la reposar en un lloc abrigat i sense corrents d'aire 1 hora fins que dobli el volum.
- Agafem la massa i fem porcions d'uns 70 gr.
- Fer forma de panets allargats i amb unes tisores formant un angle de 45º sobre la massa, realitzar una talls a intervals regulars al llarg del centre del pa. D'aquesta manera realitzem puntes en forma de "V" que podrem alternar a un i altre costat del pa perquè sembli unes espiga de blat.
- Deixar llevar un altre cop, tapades amb un drap durant 1 hora.
- Disposar-les en una safata de forn damunt d'una silpat o paper parafinat.
- Precalentar el forn a 250º amb un cassó d'aigua a dins per crear vapor, entrar les safates a dins del forn i pulveritzar amb aigua les parets del forn perquè es faci una bona crosta i un bonic color a 220º uns 12 minuts.
- Deixar refredar a sobre una reixa.
ESTRELLES (Pa blanc)
INGREDIENTS
- Massa Mare: 120 gr de farina de força, 5 gr llevat, 7 gr sal, 72 gr d'aigua
- El dia abans preparem una massa mare amb el llevat diluït en l'aigua, la farina i sal. Fer una bola i deixar-la llevar en un bol tapada. Tenir en compte que com més temps de fermentació l'hi donem menys llevat hi hem de posar.
- 400 gr farina força, 10 gr sal, 8 gr de llevat, 240 gr d'aigua, llavors de rosella.
- Diluïr el llevat en l'aigua i deixar reposar 5 minuts.
- Incorporar en el vas de la Thermomix la farina i el líquid preparat anteriorment i programar: 15'' - T.0 - V.6
- Afegir la massa mare fermentada i programar: 5' - T.0 - V. espiga
- Incorporar la sal i programar: 2' - T.0 - V. espiga
- Retirar la massa del vas, passar-la a un bol enfarinat, tapar i deixar-la reposar en un lloc abrigat i sense corrents d'aire 1 hora fins que dobli el volum.
- Agafem la massa i fem porcions d'uns 70 gr en forma de bola.
- Posar aigua en un plat, aplanar un dels panets amb la palma de la mà, pasar la superfície per l'aigua i després per les llavors de rosella.
- Amb el cantó més curt d'una targeta de crèdit neta, realitzar un tall al llarg del centre de la massa, i després dos talls diagonals que es creuïn amb el primer, de manera que els tres talls formin una estrella.
- Aixecar amb compte el panet amb els dits, i donar la volta de dalt a baix. Les puntes de les estrelles miraran cap a l'exterior.
- Deixar llevar un altre cop, tapades amb un drap durant 1 hora.
- Disposar-les en una safata de forn damunt d'una silpat o paper parafinat.
- Precalentar el forn a 250º amb un cassó d'aigua a dins per crear vapor, entrar les safates a dins del forn i pulveritzar amb aigua les parets del forn perquè es faci una bona crosta i un bonic color a 220º uns 12 minuts.
- Deixar refredar a sobre una reixa.
Bon profit!!!
27 comentaris:
Guau, Eva, estàs feta tota una fornera! Aquests panets tenen molt bona pinta. A veure si m'animo jo també, que el pa és la meva tasca pendent! Bon Nadal!
També es la meva tasca pendent. Amb lo que m'agrada, no m'atreveixo a fer-ho i em conformo amb comprar-lo.
Amb receptes com aquestes, un no es pot conformar.
Salut!!!!
Nena, quina feinada, però segur que el resultat va valer la pena!. I quines cistelles més boniques!. Tema pendent, la thermomix!.
Hola Eva vaya coincidencia las dos esta semana hemos hecho pan, la verdad que yo nunca lo había hecho , pero lo que tu dices creo adicción , y encima el resultado es magnifico, bueno tengo que decirte que te han quedado geniales, y tomare tu receta para hacer los tuyos ya que hemos experimentado el fantastico mundo del pan, ya que estoy aqui te deseo feliz salida y entrada de año, y que el año nuevo te traiga todo la felicidad del mundo, besos pepa.
eva, jo també tinc moltes ganes de fer pa, però encara no m'he decidit, per ser els primers que fas, t'han quedat molt bé, i la presentació amb les paneres, com sempre, t'ha quedat magnífica.
petunets :)
Uns pans d'allò més atractius i segur que són molt bons
Bon any
Ester
Quina taula més ben presentada i quines cistelles més boniques. Tens la mà trencada per fer pans, et felicito.
Aprofito per desitjar-te un molt bon any 2009. Records.
Que bonica la presentació dins les cistelles, et va quedar molt, molt be.M'encantaria fer pa però més màquines a casa... de moment no i fer-lo a ma, massa feina.
Miraré el que fas tu amb el pa...
Petons guapa...
No li diguis a ningú però aquests reis a en Kike li portaran un curs per fer pa... estic emocionada!!!
Els teus són de forner de tota la vida! Nena ets una atrevida, ho fas tot! milions de petons, baby!
Estimada Eva, aquí una adicta a fer pà a casa...no hi res millor i més emocionant...jeje...a la cuina vull dir!!
PEr Nadal, tambè vaig fer les estrelles de pà que proposava la Su, i a les nenes els hi va agradar molt!! Aquest pà teu ha d'estar molt bó..
Núria
Iris, acabo de començar...em queda moltíssim, pero realment la massa és molt agraida.
Olles i somriures, a veure si t'animes...és qüestió de tenir temps només!
Glòria, les paneres als xinos! jeje!!! Pero feia molt de goig...i és que canvia de presentar-ho així o a portar-ho en una bossa del mercadona, oi??? jejeje!!!
Pepa, que casualidad!!! A mi el papa nöel me han traido los libros de Panes y El aprendiz de panadero, te los recomiendo si no los tienes!!! Yo tb estaré atenta a tus recetillas...así vamos aprendiendo las dos!!! Feliz 2009 a ti también guapa!!!
Manel, al pa li faltava una mica de sal pel meu gust...pero relament estava boníssim, sobretot el pa rústic (espigues) que al portar farina de sègol li donava un gust boníssim!!!
Ester, bon any guapa!!
Teresa, la meva germana és una gran anfitriona i a la taula no li faltava res, una taula de categoria!!!
Maria, no tens excusa, a mà també es fa i no és gens difícil, treballant la massa 5 minuts tindras una massa fantàstica!!!
Txell, quin bon regal que li porten els reis al Kike...tu tb aniras?? Val la pena...a mi em va encantar el curs que vaig anar!!!
Núria, sisisi, ara estic com boja llegint tots els llibres...vui ser fornera casolana!!! ;)
Petunets,
Eva.
Me encantan esos cestos de pan y la mesa...¡ Qué bonita !
Desde que se las vi a Su quiero hacer estas estrellas, son tan lindas....ahora las haces tú y me entra una envidia....
Feliz 2009.
María José.
Eva, els pans boníssims, sobre tot el d'espiga, va ser una sorpresa perque jo no ho sabia, el papa i jo estem al.lucinats amb les filles que tenim !!!!!!!!!!.Les "cocinitas" que heu fet totes genials. Per cert el estollen ja ens l'hem menjat, era molt bo.
Petonets.
Ja estem amb la termomix!! :((( i els que no en tenim?? no si al final entre cursos i receptes que corren pels blogs ens convensereu de comprar-la, ehh!!
Molt guapo el detall de les cistelles i molt diferent!
Bones festes i molts petons desde la Vila!
Menuda hornada de pan...
y menuda mesa...
Como siempre ¡fantástico!!!!
Un besote desde la dura vuelta a la ofi
A mi això de fer pa em fa moooooolt respecte, a més a més, el llevat natural i un servidor mai s'han entès gaire bé. Faré com la Maria: em conformaré mirant els que fas tu.
Senyora mare de l'Eva: Ja pot estar ben contenta, ja, d'aquestes dues filles que té. Els hi canviava ara mateix per aquell parell d'estaquirots que tinc per fills, que per a ells la cuina és el lloc on hi ha la nevera. ;)
A part les bromes -sort que els meus dos fills ni ho deuen saber que hi ha blocs gastronòmics-, us desitjo a tota la família el bo i millor per aquest any nou que és a punt d'entrar (i per aquests dies que falten perquè s'acabi aquest, també, eh?)
Una abraçada!
Una passada de receptes, una passada de presentació i una passada de taula!!!!!
Qué primor de mesa!!da gusto!!me imagino lo bien que lo habreis pasado en torno a ella!. Respecto a los panes decirte que te han quedado estupendos y monísimos, me ha encantado la versión mini de la espiga !!, yo todavía soy principianta en ese tema, de momento quiero hacer el pan de Pyrex, ya te contaré el resultado!un gran beso
Ja només et faltava aixó eh?, t'han quedat molt bé, felicitats i bona entrada d'any.
Un petonàs molt fort guapisima.
Ara.
T'han quedat molt abellidores. Salutacions
Mª José, a ver si te animas, el resultado es magnífico!
Mama, amb el sopar tant bo que ens va fer la Miriam el pa ja no ens hi cabia!!!;)
Anna, si no tens thermomix ni cap amasadora, doncs et toca treballar la massa a mà!!!! jeje!!
Su, KLD a las baguettes congeladas!!!
Enric, a veure si t'animes i prepares el tortell de reis!!! Tota la familia us desitja un feliç any 9!!!!
Mª Jose, mil gràcies guapa!!
Martuki, es que mi hermana es una gran anfitriona y mima hasta el último detalle!!! Animate con el pan...yo ya me he viciado...jejeje!!
Ara, ho has clavat!! Només em faltava això!! Pero bé havia de posar en pràctica lo après al curs, no??? Bones festes guapa!!
Francesc, gràcies!!
Petunets,
Eva.
Quins estels!!!
Feliç Any!!
petonets
La verdad es que cuando uno prueba el pan casero se da cuenta de la gran diferencia con el comprado.
A ti te han quedado preciosos, apetitosos, super navideños y con una presentación espectacular.
Feliz Año y ahora que los Reyes Magos se porten contigo de maravilla.
Besitos sin gluten
Què bé!jo també vaig anar a un curs a la Su però de fer panettone i tortell de reis, em va agradar molt el curs i el lloc era fantàstic.Ara estic ansiosa per apendre a fer pa, i m'he posat a practicar però vull fer un curs d'iniciació també.Ara que tinc la febre porbaré aquestes receptes per practicar.
Ptnts
Ivana, sempblen els estels que ens han posat a Terrassa aquest any en comptes de llums, oi??? ;)
Zerogluten, tienes toda la razón!!! No tiene nada que ver con el comprado...además crea adicción!!! No paro de hornear pan...y de leer sobre ello!!!
Cris, els consells que em referia son de la SU de Webos Fritos. No sé a quin curs et refereixes :( Pero a veure si penges alguna recepta de panettone que tinc moltes ganes de fer-lo!!!
Petunets,
Eva.
Jo també faig pa a casa i en queda molt bo,pero sempre faig receptes sencillas,quan veig que la recepta te la masa mare penso que ha de ser complicat.Ara veig aquet pa teu de las fotos i provaré de fer-ho.Realment es complicat aixó de las mases mares...
Anònim, anima't amb les masses mares...el gust no té res a veure i ja veuras com és més senzill del que sembla...l'únic que has de tenir és temps per les fermentacions! ;)
Petunets,
Eva.
Publica un comentari a l'entrada