La salsa xató i l'amanida que l'acompanya, és molt típica del Penedès i el Garraf. Hi ha moltes variants d'aquest plat, i fins i tot es celebra anualment la Ruta del Xató on s'agrupa diferents propostes de turisme i gastronomia.
És un dels plats preferits del meu pare, i ara comença l'època de degustar-la. Us la recomano!!! I si la voleu fer més completa, l'heu de servir amb una truita de mongetes cuites.
INGREDIENTS AMANIDA
- 1 escarola de cabell d'àngel
- 200 gr de bacallà renullat per esqueixar
- 100 gr de tonyina amb oli
- 1 llauna d'anxoves
- 50 gr d'olives arbequines
- 50 gr d'olives negres d'aragó
- tomàquets cirera
- 5 raves
- 10 avellanes torrades
- 5 ous guatlla
- Coure els ous de guatlla durant 5 minuts, refrescar-los, pelar-los i tallar-los per la meitat.
- Colocar en una safata de servir, l'escarola a trossets, i a sobre el bacallà i la tonyina; i decorar amb les anxoves, olives, raves, tomàquets cirera, els ous durs i les avellanes.
- Amanir amb la salsa i servir.
INGREDIENTS SALSA XATÓ
- 1 gra d'all
- 10 ametlles torrades
- 10 avellanes torrades
- un trosset de bitxo
- 1 llesca de pa fregit
- 2 nyores remullades
- 1 tomàquet vermell ratllat sense suc ni llavors
- 2-3 cullerades de vinagre de poma
- 150 cc d'oli
- sal i pebre
- Emulsionar molt bé els elements sòlids de la salsa, adicionar el vinagre i després l'oli a raig fi i treballar-la molt bé perquè la salsa quedi completament fina i lligada.
Bon profit!
FONT: Escola de Cuina Gormand
Aquesta salsa m'encanta, la trobo tant bona que me la menjo sola amb pa!!!!
ResponEliminaAl meu pare també li agrada força aquest pat i en aquesa època en solc fer sovint, el que no l'he provat mai és amb la truita de mongees, gràcies per donar-me'n la idea.
ResponEliminaUn petó
Ester
Me ha parecido la receta una maravilla y el nombre me suena de lo mas sugerente. No me extraña que tu chico, se ponga muy fuerte con tus comidas...ja ja
ResponEliminaadiós xatina
Muac
Nota: voy sobreviviendo, mal pero sobreviviendo
hi ha qui fa el xató amb bacallà, qui el fa amb anxoves, qui el fa amb tonyina, però tu l'hi poses tot: m'encanta, petunets.
ResponEliminaMmmmmmmmmmmm, m'encanta, el xató, la salsa i tot plegat. T'ha quedat xulisima, felicitats i petons.
ResponEliminaAra a l'hivern, quan les escaroles són tan bones, és el moment perfecte per a les bones xatonades. Clar que el bo d'aquest plat és la salsa i no l'escarola... ;)
ResponEliminaEt contractaran per les demostracions de la ruta del Xatò.. Què esplèndida t'ha quedat.. que jo soc d'allà i a cada lloc, El Vendrell, Sitges, Vilanova i Vilafranca, a part dels pobles dels voltants, tots tenen la seva manera de fer-ho. I tots són millors que els veins, per variar!!
ResponEliminammmmmmmmm ja sento l'olor!! ara i posaria el dit dintre.
ResponEliminaA casa triumfa aquest plat, però jo mi poso un plat a banda amb atun pq el bacalla esqueixat no m'agrada.
Noia, quina salsa més bona per acompanyar una amanida com aquesta! Per llepar-se'n els dits! :)
ResponEliminaQué delicia de ensalada y la salsa tiene una pinta espectacular!!de lo más apetecible!!me comía una ensaladita como esa ahora para cenar!un plato ligerito pero muy muy apetecible!un beso
ResponEliminaAquesta recepta és objecte de discussions entre les comarques del Penedès i el Garraf, però nosaltres no discutirem pas, al contrari, a nosaltres ens ha agradat molt així.
ResponEliminaFins aviat
Dolors, hi amb el peix tb està boníssima!!!
ResponEliminaEster, és molt típic menjar-ho amb una truita...i de mongetes cuites està boníssima!!
Su, estas aprendiendo catalán a marchas forzadas!!! Riqui suerte tiene del hockey...jejeje!!
Manel, està brutal!!
Ara, a veure si actualitzem el bloc, eh??? Dimarts vam fer els 4 plats!!! Quin estrés...jaja!
Gemma, ara les escaroles estan en el millor punt amb el fred que ha fet..ben blanquetes.
Maria, d'on ets??? Segur que tens tu una recepta pròpia, oi??? Ja ens la pots dir!! ;)
Anna, a mi m'encanta el bacallà dessalat...més que fresc.
Mercè, l'has de fer als teus amics americans!!! ;)
Martuki, una salsa típica de Cataluña, está riquísima, pruebala y me cuentas!
Glòria, ja ho pots ben dir...a cada lloc i posem uns ingredients, però aquesta versió a casa agrada molt!
Petunets,
Eva.
mmm que bona! nosaltres la vem tastar ara fa un parell d'anys amb uns amics de Vilafranca, i és molt bona! Ara, la truita de mongetes no em convenç ;)
ResponEliminapetons!
Jo, que com molt bé sap en Manel el generós, sóc taaaaaant amant de les amanides, em "sacrifico" i com a mínim un cop a l'any faig un xató..., però confesso que és per sucar-hi força pa a la salseta..., i per menjar la truita de mongetes. Uau!!!
ResponEliminacon tu permiso me la copio, mientras viví en Barcelona ,probé esta salsa, pero no tenía ni idea de como se hacía, ahora ya si.
ResponEliminaUn besazo y mil gracias.
Pues la ensalada seguro que tiene que estar rica, pero la salsa... ay madre que salsa!!!!!!!!!!!
ResponEliminaTiene que estar de escándalo. Oye, pica mucho? Me la apunto y cuando haga un poquito más de calorcito por aquí, te la copieteo.
Molts petonets sin gluten
Que rica por Dios Eva, la ensalada debe de estar riquísima y esa salsa que decir de ella, excepcional , sobresaliente, besos pepa.
ResponEliminaEva, tens una petita sorpresa esperant-te al meu blog! ;) Espero que t'agradi!!
ResponEliminaPrincesa, com que no soc gens gelosa a l'hora de fer el millor xató... t'he deixat un regalet a la Menta, esperant que t'agradi...
ResponEliminaPetonets
Què bona la xatonada!!! aquesta salseta és una passada, si no et fa res l´apunto i penso fer-la...molts petonets
ResponEliminaEva, com molt bé dius, al papa li encanta la xatonada i aquesta et va quedar molt bona i la presentació de concurs!!!!La salsa per acompanyar cualsevol amenida i fins ti tot només sucant el pa.
ResponEliminaPetons.
Mami.
M'encanta aquest plat, encara que jo el faig sense bacallà doncs no el suporto :(.
ResponEliminaPtnts
Uixxx....
ResponEliminaHo sento, però jo vaig neixer a la capital del Garraf, i el xató és el meu plat favorit...
Sé que hi ha moltes variacions, però tomaquets a l'amanida??? Tomaquet a la salsa del xató....
bufff... em sap greu dir-ho, però per mi és inadmissible... Vinagre de poma???? Aixxxx... Ho sento, no vull ser repelent, però veure aquestes noves modalitats d'ingredients, m'han fet mal a la vista.. Serà que soc potser tradicional en aquest aspecte!!!
¡Madre mía! ¡Si me están rugiendo las tripas sólo de ver esa ensalada! Me parece simplemente MARAVILLOSA, y la salsa ESPECTACULAR. Un besazo y porfa, ¡Invitame a comer!!!!!! Sonia
ResponEliminaDe la ensalada me ha llamado la atención los frutos secos y de la salsa...¡ Todo !. Tiene que darle un saborcito muy especial y original.La apunto por si alguna vez vuelve a hacer sol en esta tierra.
ResponEliminaUn abrazo.
Mª José
Mmmmm, romeeescooo... :)
ResponEliminaUi, ara m'he colat, oi? :P Perdó! Veig que no és el mateix la salsa de xató que el romesco, no ho sabia!
ResponEliminaUAU!!!
ResponEliminaAquesta salsa m'encanta!
Una bona amanideta acompanyada d'aquesta salsa és una delicia!!!!
Un petonet!
Anna, a casa tb agrada molt. La truita ja és optatiu! jeje!
ResponEliminaEnric, tens tota la raó!! és una salsa per suacr pa i més pa!
Rosa, Bienvenida!! Pues ya sabes, ya no tienes excusa!
Zerogluten, no pica nada...si no os gusta demasiado fuerte ponle menos ajo y guindilla.
Pepa, mil gracias bonita!
Mercè, moltes gràcies pel premi!!
Maria, mil gràcies a tu també!!
Mª José, és un bon primer plat!!
Mama, és que a casa crec que tot ens agrada, oi?? ;)
Xaro, clar que si, s'ha d'adaptar als nostres gustos!
Eli, otres, no t'ha agradat res de la recepta!! Com ja sabras, a cada comarca, el xató es prepara amb diferents ingredients, des de tomàquet, ceba, galetes Maria, pa, etc. Entenc que sent de Sitges, t'agradi més la vostra versió, que de ben segur deu ser deliciosa.
Sonia, ya lo sabes, cuando hagas escala por aquí me avisas!!!
Mª José, que frío verdad??? esta ensalada se toma ahora en hinvierno, que es cuando las escarolas estan de temporada.
Divina, tampoc vas tan errada, ja que hi ha molta gent que acompanya l'amanida amb salsa romescu!
Illetapitita, i amb un tros de peix, està també espectacular!!
Petunets,
Eva.
Estic amb Dolors, a mi també m'encanta, i amb escarola hummm!
ResponEliminaUn petonet.
esta ensalada para mi como un plato unico - los huevos, pescado, la verdura... es completa.
ResponEliminaPero que ricura de salsa, es una absoluta maravilla, y la ensalada no se queda atrás deliciosa, me llevo las recetas porque estas tengo que prepararlas.
ResponEliminaBesos
M´encanta, m´encanta m´encanta!!!!!!
ResponEliminaHe vingut , a part, perquè ja vaig endarrerida i no estic al corrent de què es cuina per les vostres cuines, perquè un ocellet m´ha dit que us esteu aficionant als "gin´s" i que teniu una meravellosa G´vine esperant que algú li faci els honors i aquesta que escriu que diuen és la substituta de la difunta Reina Isabel mare i no precisament pels sombreros ni pels abriguets ni pels castells li pot fer honors,jijiji.
Bé broma a part,la xatonada de fábula i la G´vine genial que no me´n oblido tot i que he de dir que jo sóc fan de Hendricks i de London Gin, però m´apunto eh....
una abraçadota.
Vanesuki, jo l'escarola m'agrada ara de més gran...ja que de petita no la soportava!!! ;)
ResponEliminaMietta, bienvenida!!! tienes toda la razón...es un plato muy completo!!
Trota, seguro que te encanta si la pruebas!!
Mai, brutaaal la G'vine...des de que la vam probar que ens hem alcholitzat...jejeje!!! Has provat la tònica Fever-Tree Bitter Lemon??? Excel.lent!!! Porta llimona natural incorporada...casi que ara me'n beuria un!!! jeje!!
Petunets,
Eva.
Hi forum, cool weather and good mood. life is a good thing however turn
ResponEliminaHi, today is a beautiful day in my life. I saw a first snow in this year and I save this photo for all people in the World!
ResponElimina56036.....34928
ResponElimina