El Tortell de Reis és una tradició que mai falla a casa el dia de Reis. Aquest any vam anar a dinar a casa dels meus cunyats, Montse i Toni, i de postre vaig portar aquest Tortell. A part de gaudir d'un magnífic dinar, vam poder celebrar l'aniversari de la Montse, que el dia de reis cumpleix anys i de regal li van portar una bona postal de Nadal, ja que mentres dinàvem va caure una bona nevada a Terrassa.
El Tortell de Reis fet a casa no té res a veure amb els comprats a la pastisseria, ja que personalment trobo que el briox fet a casa és boníssim, us animo a fer-lo!!! Aquest cop el vaig farcir de nata, crema i trufa, perquè tothom pogués escollir el gust que més li agrada. A dins el tortell vaig amagar la figureta del rei i la faba. Diu la tradició que a qui li toqui la faba el tortell haurà de pagar el tortell i a qui li toqui el rei serà coronat.
INGREDIENTS
- Esponja: 75 gr de farina de força, 10 gr llevat, 50 cc de llet
- 225 gr de farina de força
- 50 gr de sucre
- 1 cullerada de sal
- 2 ous petits
- 1 cullerada de moscatell
- 1 cullerada d'aiguanaf
- 10 gr de mantega pomada i 40 gr de mantega pomada
- 20 gr de llevat
- ratlladura de llimona
- canyella
- fruita confitada
- amtella filetejada
- sucre
- ou per pintar
- Amb els ingredients de l'esponja, diluïr el llevat amb la llet i afegir la farina. Fer una bola i deixar-la llevar en un bol tapada fins que augmenti el doble.
- Introduir en el vas la farina, sucre, 10 gr mantega, aromes i els líquids i programar: 15'' - T.0 - V.6
- Afegir l'esponja i programar: 1'30'' - T.0 - V.espiga
- Afegir el llevat esmicolat i programar: 1' - T.0 - V. espiga
- Incorporar els 40 gr mantega a intervals i la sal: 1'30'' - T.0 - V.espiga
- Finalment, refrescar la massa amb 1 cullerada de llet freda: 1' - T.0 - V.espiga
- Deixar reposar la massa en un bol untat amb oli tapada i en un lloc atemperat fins que dobli el volum.
- Disposar la massa damunt una silpat o paper parafinat, i amb les mans unatdes amb oli, donar forma ovalada.
- Pintar amb ou batut, decorar amb fruita confitada i l'ametlla i deixar llevar en un lloc tebi fins que torni a augmentar el doble.
- Empolvorar amb sucre humit i enfornar a 200º durant 15 minuts.
- Un cop fred, partir-lo i farcir-lo amb nata, trufa i crema. Amagar les figueretes i coronar amb una corona de paper.
Bon profit!!!
FONT: Escola de Cuina Gormad
Ostres, Eva, t'ha quedat espectacular! Jo no sé si tindria ganes de posar-me a amasar i amasar per fer el briox, potser m'hauria de demanar una thermo, no?! ;P
ResponEliminaMolt bo, t'ha quedat molt bo. Espero que l'hagiu disfrutat.
ResponEliminaSalut!!!
Les imatges diuen moltes coses i la d¡'aquest tortell diu que està boníssim
ResponEliminaMoltes felicitats
Ester
Tens tota la raò, no tenen res que veure els que és fan a casa amb els que es compren a la pastisseria. Jo no l'he fet mai, però si n'he menjat de cassolans...
ResponEliminaT'ha quedat una presentació molt bonica... Com he comentat amb altres blocaires es una de les meves asignatures pendents.
Endavant amb la bona cuina...
Records...
No no, Eva no sóc pas una xocoadicta tot i que hi ha vegades que necessito dolç deseperadament ,però la taronja confitada és una debilitat i amb xocolata amarga no dic mai que no.
ResponEliminaHo he dit en més d´una ocasió, j no soc pas de dolços i pastissos , però tot el que és sec sense nates ni trufa ni coses així amb el cafè m´agrada molt, i tinc debilitat per la merenga, però no totes eh?.
D´aques tortell n´agafaré un xic.
petons
Magnific Eva!! et fa un goig terrible però ja estem amb lo de sempre "NO TINC TERMOMIX" :((((
ResponEliminaFins demà si no neva!! ;)))
Que buena pinta, ¿ te quedo la masa infumable y pegajosa? ja, ja, a los míos les falto la corona, gus el que escribe dijo, vamos al burguer a por una corona para hacer la foto, es que mi chico es muy gracioso, bueno ya no me enrollo mas , besitos .
ResponEliminaUmmm un aspecte deliciós....tens raó no te res a veure preparar el tortell a casa, queda boníssim...i la thermo és una passada a mi és que no m´agrada gens això d´haver de pastar ;)
ResponEliminaCon corona y todo, si señor.
ResponEliminaMira que está rico ehhhhh????.
Después del atracón de rosco ahora...verdurita, sana y rica Ja,ja,ja.
un abrazo,
María José.
Eva, aquest any espectacular el tortell!!!, No l'he vist al natural però la fotografia ho diu tot. Ets una artista!!!!.
ResponEliminaPetons.
Mami.
Bien, asi me gusta que me hagas tu tortell de reis, porque se que aunque os lo zampasteis vosotros era en realidad para mi.
ResponEliminaMil gracias
Petunets
Que tu madre no ha visto el tortel al natural?????
ResponEliminaMujer haz una docena más pa repartir???
Uauuuuu! Espectacular.....
ResponEliminaPorto molt de temps buscant la manera de fer el tortell a casa però no m'atrevia pel tema del llevat (és una assignatura pendent que tinc, controlar els llevats i les masses que han de reposar), però aquesta vegada m'has engrescat de debò. I no passaran gaires dies que provi de fer-ne un. A casa ens agrada molt el Tortell de Reis i sempre diem que no cal que sigui el dia de Reis per menjar-ne.... serà l'excusa ideal (fer-lo a casa).
Moltes felicitats per com ha quedat... ja el paladejo i tot!
Ai, si, el llevat de forner, la massa que ha de llevar, uf... jo també ho tinc pendent... Be, a la Gloria i a mi ens queda un any fins els propers reis..
ResponEliminaA veure si també m'animo abans...
T'ha quedat magnífic.
¿Otro dulce? pues no te voy a decir que no, me encantan. El roscón te quedó de pasteleria (ójala me quedara a mi la mitad de bien que a tí...)
ResponEliminaBesos.
apa, eva, que fas de bonvidar, amb aquests detallassos que portes sempre. t'ha quedat genial.
ResponEliminafins ara.
Pues menuda pintaza tiene el tortell, vamos que mira que estoy de comida hasta las cejas después de las Navidades pero a ésta maravilla no me negaría seguro!!!excelente!
ResponEliminaNena que xulo que t'ha quedat¡¡¡¡¡¡¡¡ em portaràs un trosset aquesta ni?
ResponEliminaQuin goig de tortell!!
ResponEliminaJo en vaig fer 2 l'altre dia, pero un se'm va cremar!
El teu t'ha quedat de 10!
Un petonet i Bon Any!
Quina passada! T'ha quedat molt bé!!! Jo només hi trobo a faltar el farcit de massapà, a casa és el que agrada més...
ResponEliminaAquest any m'he quedat sense, això és el que passa quan marxes de vacances :( Si te n'ha sobrat un tall i me'l pordries portar avui a la classe, je je je...
veig que li tens el punt ben agafat! Jo aquest any ho vaig provar però no vaig encertar la recepta, que no era coherent per les quantitats de farina que indicava...l'any que ve ho tornaré a provar!
ResponEliminaQué buen roscón que te has hecho, hasta con corona y todo!!! Parece de confitería. Felicidades aunque con un par de días de retraso.
ResponEliminaMuchos besos sin gluten y espero que no te tocara la sorpresa.
Caram quin tortell! Només tinc un problema no tinc thermomix. Al final me n'hauré de comprar una... Per cert, em podries dir com es fa la trufa del farcit?
ResponEliminaBon any,
Mireia
Ummmmmm que pinta mas buenaaaaa. ahora mismo me comía yo un trozo, que de verdad que parece que está diciendo comemeeeeeeeeeeeee.
ResponEliminaUn beso y feliz fin de semana
Iris, amb la thermomix estalvies temps però el pots fer igualment amssant a mà...que tb té el seu encant!!!
ResponEliminaOlles i somriures, ni un trosset va quedar!
Ester, a tothom va agradar molt!
Teresa, a veure si t'animes a fer-lo que no és gens complicat!
Mai, veus jo no só gens de merengue...no m'agrada gens!!! jejeje!!!
Anna, no tens excusa, tot el que es fa amb thermomix es pot fer sense...sempre s'ha fet a mà, així que ja saps: a amassar!!
Pepa, que risa!!! Pues ya sabes...la próxima vez lo envias a buscarla!!!
Mª José, a mi si que m'agrada amassar a mà, però si tens pressa la th és genial per tema masses!!
Mª José, si que está rico si!!! En casa igual...tenemos que ponernos a dieta!! que lastima...
Mama, vaaaaa...algún diumenge el faré per casa!!! ;)
Su, tu si que eres generosa que haces roscón para todo el mundo...yo uno, que e día de reyes no da pa tanto...el próximo te lo envio...con director incluido!!! jajaja!!!
Glòria, prova'l de fer, no és gens complicat i només has de tenir en compte de posar-l'ho a llevar en un lloc tebi que no hi hagi corrents d'aire i tapat. Quan el probis ja no en compraras mai més!!
Maria, com va dir la Txell, per sant antoni encara esteu a temps!!! ;)
Silvia, tienes razón, ultimamente solo pongo dulces...y todavís me quedan 2 pasteles por subir que hice por navidad...jajaja!!!
Manel, tot això ho faig pq m'inviteu algún dia a dinar a casa... ;)
Martuki, que empacho con tantas comilonas verdad??? Ahora lo cuelgo pq en casa estamos a pan y agua!
Ara, tu també le vas fer???
Vanesuki, a qui no li ha passat??? és que no es poden fer mil coses alhora!!
Gemma, a casa no agrada gens el massapà!!! Encara estas a temps de fer el tortell per San Antoni, que va dir la Txell que tb és típic!!
Anna, jo sempre faig aquesta recepta i sempre surt perfecte!!
Zerogluten, otro año quiero hacer tu pastes de Atina que teine una pinta...mmmm....
Mireia, per fer la trufa vaig fer bullir 150 gr de nata amb 50 gr de sucre. Ho retires i ho afegeixies en un bol on tindras 150 gr de xocolata negra, remenes fins que es desfaci la xoco i ho deixes a temperatura ambient almenys 24 hores. Després la montes i ja tens la trufa feta.
Rosa, mil gracias!!! La verdad es que quedó muy rico!!!!
Petunets,
Eva.
Mare meva, senyor!!!!
ResponEliminadirectamente he copiat la recepta, sols mirar-lo m'he dit, aquest tortell el tinc de provar de fer-lo.
Em tinc que animar, la pinta del teu és fantàstica.
Moltes felicitats per tan magnific tortell.
Petons i bon any!!!
Això ja són paraules majors!. Jo no je fet mai el tortell a casa. És com fer la coca de Sant Joan potser?.
ResponEliminaFins aviat
Eva, el millor tortell que he vist aquests dies per la xarxa. Tortell nostrat de briox, però com diu la Gemma jo hi trobo a faltar el massapà que em pirra! em penso que si mai em compro un thermo serà únicament per fer aquest meravellós tortell.
ResponEliminaEnhorabona, nina!
Eva quin tortell més espectacular que t'ha quedat! FFa una pinta boníssima!
ResponEliminaEl dia que em decideixi a fer-lo em copiaré la recepta que has fet tu que segur que tindré un bon resultat.
Un secret: ja a vegades els obro i hi poso nutella... mmmm.....mmmmm
Un petonet i molt bon any nou!!
Dolors, fes-l'ho, ja veuras com triunfes!!!
ResponEliminaGlòria, és la mateixa massa que per la coca de briox de st joan. Doncs a veure si t'animes, que segur que et queda fantàstica!
Parella vermella, a veure si per Sant Antoni us animeu i la feu...que després dels croissants res no s'us resiteix!!! jejeje!!!
Illetapitia, això de la Nutella ja son paraules majors...quin vici!!! ;)
Petunets,
Eva.
La qüestió dels llevats també és una de les assignatures que tinc pendents. Cada vegada que he provat de fer alguna cosa amb llevat natural ha estat un desastre fins al punt de pensar que a casa hi viu algun follet a qui li agrada fer-me la guitza. Els Reis (els que s'escriuen en majúscula i no pas aquells que no paren de tenir néts) em van portar una panificadora: A veure si els follets no hi poden entrar i aconsegueixo un dia fer una massa com déu (el que s'escriu en minuscula i no pas els que permeten els disbarats en nom seu) mana.
ResponEliminaQuin goig!!!
Renoi Eva, quin senyor tortell de reis! Impressionant! :) Jo encara el tinc pendent de fer. Així que ja et diré! Ah, i em va agradar molt poder-vos conèixer!! :) A la propera, ja avisaré. Petons!!
ResponEliminaBuenoooo, menudo rosco de reyes te has marcado, que pinta más buena, me imagino como lo habéis disfrutado...
ResponEliminaUn besote
Evaaaaa!! Hola!! Fa temps que no et visito! he estat missing! Espectacular aquest tortell de reis!! Em guardo la recepta per fer-lo l'any que ve!
ResponEliminaPetons
Enric, t'ha portat una panificadora??? I com va?? Ja has probat de fer pa??? A veure si el follet no se'l menja abans de fer-li la foto per posar al blog!!
ResponEliminaMercè, segur que trobes l'ocasió de fer-lo amb lo treballadora que ets!!! ;)
Trota, la verdad es que no sobró ni un trozo!!!! jejeje!!
Rubèn, encara estas a temps a fer-lo per St Antoni!!!! ;)
Petunets,
Eva.