Aquest tipus de massa em feia molt de respecte, ja que en el meu parer és de les més difícils de fer, però us animo a tots a probar-ho, ja que el resultat és magnífic i no té res a veure amb el comprat!!!
El secret per aconseguir una bona pasta de full és que utilitzem una farina i mantega de primera qualitat.
Fer la pasta de full a casa és senzill, només requereix una mica de temps i seguir les indicacions alhora de fer els plecs, part important perquè la massa lamini un cop l'enfornem.
INGREDIENTS PER LA PASTA DE FULL
- 225 gr de farina
- 150 gr de farina de força
- 7,5 gr de sal
- 225 cc d'aigua freda
- 20 gr de mantega
- 300 gr de margarina especial
- Empastar tots els ingredients de la pasta excepte la margarina i treballar-la fins aconseguir una pasta amb textura fina i elàstica.
- Arrodonir-la, marcar-la amb una creu empolvorar-la amb farina, tapar-la i deixar-la en repòs 15-30 minuts (FOTO A).
- Mentrestant, preparar la margarina i donar-li en bloc forma rectangular.
- Estirar l'empast amb el corró en forma de creu (FOTO B).
- Colocar la margarina al centre de la creu (FOTO C) i tapar-la amb les quatre aletes de la pasta de manera que la margarina quedi ben tancada al mig (FOTO D).
- En aquest punt a l'empast se li dóna el nom de pastó.
- Empolvorar el pastó amb farina i amb el corró laminar-lo en forma rectangular tenint cura que les vores quedin rectes (FOTO E).
- Donar-li 1 volta senzilla: plegar en 3 la làmina, començant per l'aleta que tenim més allunyada (FOTO F i G).
- Donar al pastó 1/4 de volta (el girem 90º a la dreta) (FOTO H).
- Empolvorar el pastó amb farina i laminar-lo en forma rectangular (FOTO I).
- Aleshores donar-li 1 volta doble: plegar-lo en 4, començant per l'aleta que tenim més allunyada (FOTO J i L).
- Donar al pastó 1/4 de volta (el girem 90º a la dreta) (FOTO M).
- Tapar i deixar-ho reposar 1/2 hora.
- Repetir el procés un altre cop (volta senzilla i volta doble).
- Ja tenim la pasta de full finalitzada.
- Per utilizar, laminar el gruix segons la necessitat de les peces i tallar-les sempre amb un tall sec i net.
- Congela perfectament.
Doncs un cop feta la massa, vaig triar aquesta Banda de Full amb xocolata, xantillí, crema i maduixes per celebrar l'aniversari del meu pare que va fer anys el passat divendres i ho vam celebrar el diumenge. Felicitats papi!!!
Aquest pastís és boníssim!!! La combinació de sabors és realment bona i al pintar la pasta de full amb la xocolata, fa que aquesta no es remulli i quedi cruixent alhora de menjar. Us animo a fer-lo! A casa va agradar moltíssim i sobretot al probar la pasta de full feta a casa....mmmmm!!!
INGREDIENTS PER LA BANDA DE FULL, XOCOLATA, CREMA, XANTILLÍ I MADUIXES
- 1 lámina de pasta de full (250 gr aprox)
- 400 gr de nata per muntar
- 2 cullerades de sucre llustre
- 1 glaço trossejat
- 75 gr de xocolata de cobertura
- 250 cc de llet
- 50 gr de sucre
- 10 gr de mantega
- pell de taronja
- 2 rovells
- 25 g de fècula
- maduixes
- Punxar el full reposat, pintar amb ou (sense arribar a les vores) i enfornar a 200º uns 15 minuts. Empolvorar amb sucre llustre i caramelitzar uns minuts al grill.
- Retirar i un cop freda, pintar la superfície amb la xocolata fosa al bany maria i deixar refredar.
- Dissoldre la maizena amb una mica de llet. Mesclar els rovells amb la barreja anterior en un bol.
- Posar la resta de la llet en un cassó amb el sucre, mantega i les pells de taronja. Quan bulli, abocar en el bol amb els rovells, barrejar, colar i retonar al foc sense deixar de remenar fins que just comenci a bullir. Retirar i abocar a un recipiend fred per precipitar el refredament.
- Muntar la nata amb el glaçó i sucre, passar-la a una mànega amb broquet arrissat i escudellar una capa al damunt de la xocolata.
- Passar la crema a una paperina i fer un ratllat generós damunt la nata.
- Decorar amb maduixes tallades.
- Servir fred.
Bon profit!!!
FONT: Escola Cuina Gormand.
Eva, un aplaudiment!! Felicitats per fer la pasta de full a casa!! I per aquest pas a pas tan ben explicat!
ResponEliminaJo, vaig provar de fer-la, però imagino que les mantegues d'aquí no són adients per fer-la (i no em va quedar bé). I aquest cap de setmana vaig trobar mantega francesa, però no he tingut temps de provar-la encara.
T'ha quedat una banda de full de pastisseria!! :)
Petons!
Hola Eva, quin nivell!!!
ResponEliminaEl teu pare deu estar contentissim! Quina cosa més exquisita.
Feliçitats a tu per fer coses tant bones (i saber eplicar-les) i al teu pare per l'aniversari.Petonets
que bona banda!!! però amb el poc temps que tinc, de moment la pasta de full la comprarè feta, però m'apunto la recepte
ResponEliminaGràcies
Eva,
ResponEliminaet felicito per la recepta i pel pas a pas que ens has fet. Si ja és díficil anar fent les voltes, deixar a la nevera, tornar a començar... imagina amb fotos del procès, je,je. Moltes gràcies guapa.
Però la veritat és que és tot un plaer tant fer-ho com menjar-lo, oi? a nosaltres ens agrada tant. Nomès em falta la mantega.
Petonets.
Si señora!!
ResponEliminaAhora me toca a mi cambiar los plieges de la mia para probar la diferencia.
Felicidades a tu padre y a ti pispa porque la pinta es fantástica!!!
T'as superao
Un besote
Eva, felicitats per la pasta de full. Jo no m'atreveixo a fer-ho. On has comprat la margarina? en la web que has posat?
ResponEliminaT'ha quedat perfecta, de pastisseria!
Petons!
No havia vist mai lo de volta senzilla i volta doble, el que fa és escurçar el nombre de voltes simples pel que veig.
ResponEliminaAquest sistema que has emprat tu m’agrada.
No se d’on treure el temps, em sembla que tindré d’esperar al estiu per fer-la , sort que a la muntanya les nits son fresques i podré practicar la pasta de full.
Una pregunta, per què muntes la nata amb un glaçó, per que estigui més freda i muntí mes bé?
Lliçó magistral!!!
Eva! t'acabes de quedar amb nosaltresssss!! quina passada, nena.
ResponEliminaSembla de pastisseria totalment, genial!!
Records
Ho veig molt dificil això...m'apunto la recepta però optaré per la preparada.
ResponEliminaBona diada de Sant Jordi.
Ostres Eva aixó és la superació feta pasta de full ... deu ni dor quina feinada i que bé que t'ha sortit la banda i desprès la xocolata, crema, xantillí i maduixes molt i molt impressionant... jo em sembla que seguiré comprant la pasta de full feta perque no tinc tant nivell de paciència i habilitat com tu
ResponEliminaFelicitats
mar
Eva molt ben explicat el pas a pas i el pastís insuperable, et felicitem pel teu saver fer, ens agrada molt com ho prepares tot,sense que falti cap detall, tens unes mans d'or, un petonet guapa.
ResponEliminabueno, bueno, bueno.... ¡¡qué cosa más deliciosa!!
ResponEliminalleva TODO lo que a mí me gusta, y la presentación PRECIOSA.
nos animas a probarlo y yo ya me la he copiado....
saludos, Nikë
Ostres que bó Eva, i quina pinta mes deliciosa té.
ResponEliminaTe quedat de profesional.
Felicitas al teu pare.
Ons as comprat aquesta pasta de full, no la habia vist mai.
Petons.
Margot
Eva, quina passada m'he quedat sense paraules. Moltes gràcies per atrevir-te a fer la pasta de full a casa, és un repte molt gran que t'ha quedat de fàvula!!!!
ResponEliminaI la banda... més completa no pot ser, eh? Je je je... porta de tot!!!! Xoco, nata, crema, maduixes i pasta de full... no podries posar-hi res més!!!
Genial, m'encanta, moltes gràcies per participar al HEMC :)
Estàs feta una artista! Molt bé Eva!!
ResponElimina(sense paraules!)
Ptnts
Ostres! quina bona pinta aquesta banda de pasta de full!!
ResponEliminaI gràcies per ensenyar com es fa la pasta de full. A veure si un dia em decideixo i la faig jo a casa!!
Petonets!
Valenta... això de fer-se un mateix la pasta de full mereix que et facin l'onada &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
ResponEliminai la resta del pastís, amb els maduixots de punta, molt maco.
Res de petonets, et mereixes petonassosssss.
Mercè, la veritat és que estic contentíssima amb el resultat i això que era el primer cop que en feia! A veure la mantega francesa quin resultat et dóna...
ResponEliminaMaia, moltes gràcies!!! Intento que sigui lo més entenedor possible...
Ivana, jo tenia pasta de full comprada congelada per sino em sortia bé, poder fer el pastís...jejeje!
Somaral, tens tota la raó...és un luxe fer-lo a casa...i quina satisfacció quan dius que l'has fet tu,oi?
Su, tu tutorial me lo estudié muy mucho...ahora falta que me digas tu cuál está mejor y tema de mantequilla...
Marta, jo la mantequilla la compro a l'escola de cuina on vaig. Prova-ho de fer...ja veuras com és molt divertit!!
Dolors, exacte, només has de repetir el procés 2 cops, ja que amb la volta doble ja fas més plecs. El glaçó es posa per fer el xantillí que és diferent que la nata montada, queda més lleugera.
Anna, a veure si t'animes a fer-la!
Teresa, amb la comprada igual de bona...ja veuras si la fas!
Mar, perfecte no em va quedar pq a l'enfornar va minvar...aisss!!!
Delicias, moltíssimes gràcies! M'en alegro que t'agradi!!!
Nikë Samo, bienvenido y gracias por la visita!! Ya me diras si lo prubas...en casa gustó muchísimo!!
Margot, suposo que te refereixes a la margarina, oi? jo la compro a l'escola de cuina on vaig.
Gemma, mai m'havia atrevit a fer-la i gràcies a tu em vaig animar!!! Aquest pastís és molt típic d'aquí a terrassa, li diuen "Moreneta" pa s'assembla a la muntanya i com que porta xoco...la coneixes? sisisi...porta de tot!!! :)
Marta, moltes gràcies!!
Laura, ja veus que no és gens complicat...només s'han de seguir les indicacions!!! I Voilà!!
Petunets,
Eva.
Maria, sent la Gemma l'anfitriona volia fer una cosa por todo lo alto!!! jejeje!!
ResponEliminaPetunets,
Eva.
Ets molt valenta per fer la pasta de full!! Felicitats!! Aixo si que te merit!!
ResponEliminaAixó si que es superació, explicar la recepta pas a pas!!!!!!!. M´ha encantat i el pastis encara més estaba bonissiiiiiiiiiiiiiim!!! i amb la pasta de full feta a casa encara millor, hi ha molta diferencia.
ResponEliminaLes fotos genials.
Eva ets una ARTISTAAAAAAAAAAAA!!!!!!
Petonets.
Mami
Plas, plas,plas,plas, plas , nena genial !!!!!!!!!!
ResponEliminaSi senyora un tutorial de du, entre tu i la Su, si no ens atrevim amb el full no tenim perdó.
plas,plas,plas i plas que tinc les mans escaldades ja, aquests per les galetes, moniiiiiiiiisiiiiiiisiiiiiiiiimes i segur que boniiiiiiiiiiiiiiiiiiiisimes de veritat.
Un petonàs preciosa,
Mai
Pues te felicito porque para mi tiene mucho mérito hacer este tipo de masas en casa. Ciertamente te ha quedado estupenda y no me extraña que su sabor sea inigualable al comprado.
ResponEliminaLa combinación que has hecho me parece equilibrada y algo más que tentadora.
Besitos sin gluten
Aquesta banda que has fet és de professional, no només per haver-ho fet tot (des de la pasta de full fins a la decoració), sinó per la presentació tan maca que has fet. Una reverència davant d'una obra tan maca. Felicitats.
ResponEliminafelicitats, eva, un pastís preciós i estic segur que boníssim, i sobretot fet amb pasta de full casolana!
ResponEliminaJa no queden paraules!!!!. Aquesta vegada t'has superat, quina meravella, et mereixes un 10 !.
ResponEliminaFins aviat
M'ha encantat el teu post. Fantàstic això de posar el procés d'elaboració de la pasta de full. Ha estat tot un encert. Potser, en un futur, m'hi posaré i tot a fer-la. L'enhorabona!!!!
ResponEliminaI tant que ha de ser boníssim... I més amb la pasta de full feta a casa. Jo n l' he feta mai... i no sé si m' atreviria.
ResponEliminaA tu t' ha quedat perfecte...per fer super content al teu pare.
ptns.
M'agraden tant aquestes postres amb full. Aquest any encara no en he preparat cap dia m'hi haure de posar.
ResponEliminaPetonets.
Deu meu, m'he quedat de pedra amb aquest reportatge. El full l'he fet varies vegades pero el pastis m'ha encantat, demà es l'aniversari del meu marit i no savia quin pastis fer. Ja ho tinc decidit, gràcies guapa.
ResponEliminaCaram! Quanta cosa en una sola coca... Això si que vol dedicació, a més fent la pasta de full casolana. Això ha de ser un punt extra!
ResponEliminaFelicitats!
Em fa molt respecte fer la pasta de full. Ara has fet una currada, les fotos parlen per si soles. SAlut!!!!!
ResponEliminaEva; -El cullerot festuc- Primer de tot moltes felicitats per la part que et toca, i després...
ResponEliminaAbsolut; Bocabadat; Collonut; Diferent; Estupend; Fabulós; Genuí; Harmònic; Insigne; Joliu; Luxós; Meravellós. Que vaigui de gust Eva¡¡ Josepb -menja de bacallà-
Me rindo a tus pies.....
ResponEliminaYo creo que algún día....cuando sea abuelita.....me pndre con el hojaldre.Para mí son palabras mayores.
Enhorabuena.
Un abrazo,
María José.
Estimada Eva, perdona en el retard d'aquest comentari però hem anat literalment de bòlid.
ResponEliminaEscolta ens has meravellat amb aquesta banda de full tan espectacular. Rep l'enhorabona!
Vacapaca, ja tenia jo ganes de fer-la...i per fi em vaig atrevir...i no serà l'últim cop!!
ResponEliminaMama, que bona la pasta de full, oi??
Mai, moltes gràcies...tutorial no, però sempre és més senzill si tens un pas a pas, oi?
Zerogluten, lástima que hacerla sin gluten sea tan complicado...a ver si la comercializan más y es de más fácil acceso para los celíacos...
Margarida, moltes gràcies...venint de tu és molt afalagador! i és que fas uns pastissos...
Manel, era el repte de la recepta!
Glòria, moltes gràcies, per ser el primer cop, me'n vaig sortir prou bé!
Francesc, és que si no amb les voltes senzilles i dobles pot ser una mica complicat de seguir...amb el pas a pas molt més senzill!!
AnnaFS, l'has de probar de fer!!!
Tere, a veure si t'animes i ens sorprens!
Ara, li vas fer el pastís??? està boníssim!!
Anna, com veus és ben complerta...porta de tot...jeje!
Olles i somriures, si segueixes el pas a pas et sortirà segur!!
Josep, mil gràcies per tots aquests adjectius que no sé si em mereixo!!
Maria Jose, no me puedeo creer que tu no lo hayas hecho nunca...
Txell, moltes gràcies bonica!!
Petunets,
Eva.
Eva””””””””” (Com que la tecla de l’admiració se’m queixa cada cop que t’escric, aquest cop faré servir la del costat -la de les cometes- que sempre se’n riu de la pobra tecla de l’admiració):
ResponEliminaEts un crack””””””, tant és així que, ara, fins i tot la tecla de l’admiració em diu que ella també hi vol participar, en aquesta felcitació. Mira, mira: Oé, oé!!!!!!! I ara la del costat: Oé, oé””””””””, i totes: Oé, o骪ªªªªªª... Oé, oé#######..., i paro ja, perquè el teclat se m’està tornat booooooig!”@/&$=^€
Absolutamente maravilloso, que lujo de receta y que buena tu expliación del hojaldre, me ha encantado un paso a paso precioso, yo aún tengo pendiente le hojaldre, a ver si me animo.
ResponEliminaLas galletas me han dejado enamorada... que cosa más bonita por favor, preciosas.
Un besote guapa.
Enric, sempre em fas riure!!! ;) Jo crec que la tecla d'admiració no és que se't queixi...sinó que pobre està a punt de causar baixa...jejeje!!! Moltes gràcies guapíssim!!!
ResponEliminaTrota, a ver si te animas y pruebas con el hojaldre, con tus manos seguro que nos deleitas con una receta fantástica!! Las gallestas que te voy a contar...que duranron un suspiro!!! ;)
Petunets,
Eva.
Buf, quin atreviment fer la pasta de full...jo encara no m'animo...jeje. T'ha quedat fabulosa aquesta tarta, que fins ara no havía pogut visitar.
ResponEliminaPetons
Núria