Demà ja és Nadal, i cada any preparo Stollen o pa de Nadal per regalar a la familia. Fa unes setmanes la Noema va posar una recepta, i el que més em va sorprendre era que s'havia de deixar reposar 7 dies abans de menjar!!! Aquest any he modificat una mica la recepta que feia cada any tenint en compte els consells d'ella. Els vaig fer la setmana pasada i aquesta nit n'obrirem un, espero que es poguin menjar! jeje!
Desitjar-vos a tots un feliç Nadal, sigueu feliços i que la il.lusió de quan erem nens, us ompli el cor!!!
INGREDIENTS
- Esponja o peu: 100 gr farina força, 30 gr llevat forner i 70 gr llet
- 200 gr farina
- 40 gr llet
- 1 culleradeta sal
- 40 gr sucre
- 80 gr mantega
- vainilla, nou mosacda, ratlladua llimona
- 60 gr fruita confitada
- 150 gr pasas sultanas
- 65 gr pasas corinto
- 50 gr palet d'ametlla
- ron
- Macerar el dia abans les panses amb el ron. Escorrer i reservar.
- Per fer l'esponja: Diluir el llevat amb la llet, afegir la farina i deixar fermentar tapat fins que dobli el volum.
- Reservar 50 gr de mantega, les panses, les fruites i les atmetlles i reunir en un bol la resta d'ingredients i aromes.
- Treballar la massa fins que agafi elasticitat, agregar a intervals els 50 gr mantega reservada i continuar pastant fins integrar-la.
- Afegir la fruita, panses i ametlles i mesclar.
- Deixar resposar 2 hores tapada.
- Dividir-la en 2 (uns 400 gr aprox) i arrodonir. Deixar reposar 30 minuts mes.
- Doblegar una mitad sobre l'altra i pintar amb ou.
- Enfornar uns 30 minuts a 200º. Un cop fora del forn i encara calenta, pintar amb mantega fosa.
- Deixar refredar i empolvorar amb sucre llustre.
- I ara ve lo més difícil: guardar-los durant 1 setmana com a mínim abans de menjar-los.
Bon profit!
FONT: Intercultura y Cocina - Escola de Cuina Gormad
Reposar 7 dies abans de menjar???
ResponEliminaVols dir que no és una broma???
No s'assecaran?
A part, jo no podria esperar 7 dies a tastar-lo, je je je...
Ja diràs com està el que tastareu avui, m'he quedat ben parada amb això que has dit!
Bon Nadal a tu i a tota la teva família!
Ja ens diràs que tal resulta això de deixar reposar tants dies un pà...jo tampoc podría esperar tant... bromes a part et desitjo a tú i els teus un Molt Bon Nadal!!!!!!!!!!
ResponEliminaEva!! 7 dies de repós...ains ja ens explicaràs com estava...PEr cert, et desitjo un bon Nadal!!
ResponEliminaPetonets
Núria
Eva, no queda sec amb tants dies de repòs??!! Ja diràs què tal han sortit! Bon Nadal i Feliç 2009 per a tu i als teus!!
ResponEliminaNoia no coneixia aquest postre i aix+ò dels set dies m'ha sorprès una mca.
ResponEliminaque gaudui de l'stollen i de la resta d'exquisiteses
Bones festes
Ester
Eva, (avui no m'equivoco je,je)
ResponEliminaMagnífica i dolça felicitació, ara bé, no se com has pogut aguantar 7 dies abans de menjar-ho, sembla un càstig bíblic. Ho vas tancar a la caixa forta? per tal de no endinyar-´li queixelada abans d'hora?.
Molt bones festes i una abraçada.
Uf, 7 dies rodant per casa... aniria d'un cantó a l'altre i s'esmicolaria abans de poder-lo menjar... Que és el dia dels sants inocents avançat i ens has aixecat la camisa amb tots aquests dies?
ResponEliminaPetonets guapa i bones festes per tu i els teus. Que les disfruteu molt!!
Dolçes festes veig jo per aquí. Eva Bon Nadal per a tu i els teus.
ResponEliminaMolt guapo aquest Stollen, encara que jo no podria esperar una setmana per fer-lo jeje.
ResponEliminaMolts petons, guapa i un molt bon any nou.
Ai Ai Ai! Vols dir que no t'han enredat amb això dels set dies? Bé, jo tampoc no podria esperar-me tant de temps sense tastar-los. Salutacions i BON NADAL! per a tu i tots els teus. ;D
ResponEliminajo tampoc podria esperar una setmana a menjar-me'l, ni un minut més a enviar-te els millors desitjos.
ResponEliminaun petonet ben gros (que ja no és un petonet).
Quan la Noema va publicar aquesta recepta vaig alucinar, de fet ja li vaig escriure en el seu post!!
ResponEliminaés una recepta fantàstica que ja me l'he reservat per l'any vinent.
Molt bon nadal preciosa i ah! els teus estollen són guapíssims.
Sorprenent aquesta recepta.
ResponEliminaBon Nadal.
Salut!!!!!
Seguramente sea de los dulces navideños que más me gusta. Te ha quedado con una presencia fabulosa, hasta la forma es exacta a los comprados.
ResponEliminaPlas, plas, plas (aplausos, jeje)
Besitos sin gluten y Bon Nadal
Hola Eva vengo a desearte FELIZ NAVIDAD Y FELICES FIESTAS, besos pepa.
ResponEliminaNo n'havia sentit a parlar mai, d'aquest pa, i m'ha semblat molt interessant l'explicació del seu origen que en fa la Noema. Ja diràs què tal amb tant de repòs.
ResponEliminaCom que m'he fet un "emboliu" amb a qui he felicitat i a qui no les festes, i com que Nadal ja ha passat, us desitjo a TOTA la família i als lectors d'aquest bloc un venturós 2009.
No n´he menjat mai de stollen, donaria un mosset del teu si pogues, m´agrada la presentació com t´ha quedat...què tal la setmaneta d´espera? ha quedat bo?
ResponEliminaGemma, no no, no era una broma, mínim 7 dies...La massa és més seca i el fet de deixar reposar és pq la massa agafi tots els gustos i maduri. Està molt bo!!!
ResponEliminaTeresa, ha agradat molt a tothom!
Núria, bon nadal i ara a descansar de tantes cuinetes! ;)
Mercè, és una pa més sec...no queda esponjós, però és molt sabrós!
Ester, aquí a terrassa el venen a tots els forns durant nadal...
Josep, hauries de veure com tenia la casa...Vaig fer 8 stollen, i els tenia en una habitació a dins d'unes cassoles...jejeje!!
Maria, t'imagines??? No home nooooo...no dic capmentida: 7 dies, sinó us torno els diners!!! jejeje!!
Tere, bon nadal!!
Canela, feia una oloreta acabts de fer...que ja me'ls hagués menjat llavors...
Francesc, bones festes!!
Manel, l'any vinent de postres pel sopar de nadal Piella us porto un stollen!!! ;)
Parella vermella, l'any vinent l'heu d efer...boníssim!!
Olles i Somriures, bon nadal!!
Zerogluten, yo desde que los probe hace 4 años que siempre los hago...riquísimos!!
Pepa, mil gracias y felices fiestas para vosotros también!!
Enric, venturós 2009 també per vosaltres també!!! He vist que no vens al sopar del dia 9...et trobarem moooolt a faltar!!!!
Mª josé, ha quedat molt bo!!! Al madurar aquests dies els gustos son boníssims!!
Petunets,
Eva.
A mi esto del stollen, me suena a una orden dada en alemán tipo ¡coman! y yo pues a stollenear...
ResponEliminaQue pinta...
Eva me ha encantado
Bon nadal.
Muac
Bones festes Eva,pasadas per aigua i vent.Que bo aquest Stollen.Te una pinta estupenda.
ResponEliminaPetons.
margot
Noia , la ma trencada,fantàstics aquests stollen i felicitats per l´aguant que teniu.
ResponEliminaBONES FESTES I BON ANY!!
Te deseo que pases una Feliz Navidad y un Prospero Año 2009, lleno de felicidad y mucho amor.
ResponEliminaBesos y un fuerte abrazo.
Su, jajaja...sisisi, el nombre se la trae. Es un pan que simboliza la manta del niño Jesús, y las frutas de colores representan los regalos de los Reyes Magos...Me encantan estas tradiciones!!!
ResponEliminaMargot, ja ho pots ben dir...sembla que avui ens dóna una mica de tregua!!! Bones festes!
Mai, va ser començar-lo i gairebé ja no en queda!!! ;)
Trota, mil gracias bonita!!!
Petunets,
Eva.
Hola Eva! No havia sentit a parlar d'aquest pa...em recorda molt a una espècie de pannetone, però en aquest cas deu ser germànic/austríac/suís?
ResponEliminaL'haurem de provar ;)
Felicitats i que passis unes molt bones festes amb els teus i amb nosaltres per entre els blocs!!!
Hola Eva, fa poc temps que he descobert el teu bloc i em té encantada. Un dels tresors que m'he trobat ha estat la recepte del "stollen". Amb el que a mi m'agraden!!. Aquest Nadal el vaig fer i... em va quedar igual que els de cal Turull que comprava cada any!!!!
ResponElimina