23/7/08

GASPATXO SOLID



Ahir vam fer un berenar-sopar a casa la Montse per celebrar l'inici de vacances i varis sants i cumples familiars que teníem atrassats. Cadascú havia de portar un plat, i com que ara estic fent una mica de bondat de cara a l'estiu, vaig portar aquest gaspatxo sòlid que queda molt original!! Ens ho vam passar molt bé, i el sopar va ser un èxit: coques varies, truita de patata amb o sense ceba, de botifarra negra, pa de truita amb pernil i formatge o sobrassada i pastís de gambes amb espàrrecs verds...Això s'ha de repetir més sovint! ;)
De gaspatxo hi ha moltes receptes i és que a cada casa es fa d'una manera diferent. Aquesta és la meva versió, i l'única variació que es fa, és afegir gelatina perquè quatlli i quedi una "desestructuració"...jeje!

INGREDIENTS

  • 600 gr de tomàquets vermells
  • 50 gr cogombre
  • 50 gr de pebrot vermell
  • 1 gra d'all blanquejat
  • 40 gr de molla de pa
  • 10 gr de sucre
  • 1 culleradeta de sal
  • 1 cullerada de vinagre de xerès
  • 100-150 cc d'oli
  • gelatina hidratada
  1. Tallar totes les verdures a trossos, passar-les al vas de la Thermomix i programar: 8 "/T.0/V. 3 1/2 i dp 40"/T.0/V.8
  2. Colar, retornar el resultat en el vas net, condimentar amb la sal, sucre i vinagre, posar la màquina en marxa i abocant l'oli a raig fi, programar: 30"/T.0/V.6
  3. Acabar de donar-li textura vellutada programant: 1'/T.0/V.9
  4. Abocar en un bol i per cada 1/4 de litre de gaspatxo, afegir 4 fulles de gelatina previament hidratada en aigua.
  5. Abocar dins de petits motlles i deixar quatllar a la nevera.
  6. Decorar amb atmetlles filetejades, unes gotes de reducció de vinagre de mòdena i unes fulles d'escarola.

MANERA TRADICIONAL: Com que en molts comentaris es queixen que no tothom té la Thermomix, aquí va la recepta per fer de manera tradicional...així no teniu excuses!! ;)

  1. Reunir en un bol tots els ingredients (excepte l'oli) i triturar fins que quedi un puré molt fi.
  2. Colar, retornar en el vas net i emulsionar amb l'oli.
  3. Abocar en un bol i per cada 1/4 de litre de gaspatxo, afegir 4 fulles de gelatina previament hidratada en aigua.
  4. Abocar dins de petits motlles i deixar quatllar a la nevera.
  5. Decorar amb atmetlles filetejades, unes gotes de reducció de vinagre de mòdena i unes fulles d'escarola.

Bon profit!!!

FONT: Recepta de l'Escola de Cuina Goliard.

29 comentaris:

  1. Eva,

    Una altra vegada problemes amb la Thermomix!!! Al final me l'hauré de comprar, je, je. Ja sé que tu n'ets una gran defensora. De moment, em conformaré a adaptar la recepta a la manera tradicional, suposo que també sortirà!.

    Fins aviat

    ResponElimina
  2. Coincidesc amb la Glòria pel que fa a la Thermomix. Quant al gaspatxo, el trobe molt original i diferent als que mai no havia vist. Està bé això de fer festetes culinàries amb els amics i les amigues. Salutacions.

    ResponElimina
  3. una vegada vaig fer un gelat de gaspatxo, idea de ferran adrià, i la veritat és que no valia gran cosa; en canvi, aquest em sembla magnífic i el copiaré, amb el teu permís.

    ResponElimina
  4. Molt bo de veritat, fa una pinta estupenda i amb el que agrada el gaspatxo a casa. Nosaltres teníem una idea però era tipus fer un gelat de gaspatxo, com el que diu el manel, però aquest teu ens ha agradat molt més i deixarem lo del gelat de gaspatxo per un altre moment.
    Algun dia ens podries convidar a una d'aquestes festetes culinàries,no??
    Un petonàs!!!

    ResponElimina
  5. Per cert, de moment també farem com la glòria, i adaptar la recepta a la tradicional.
    Un petó!!!

    ResponElimina
  6. Que cosa mas simpatica...Enhorabuena...Besos

    ResponElimina
  7. Eva, però què original i refrescant!! T'han quedat fantàstics aquests gaspatxos!!! Els teus amics segur que van quedar ben astorats, no???
    Enhorabona, bonica!

    ResponElimina
  8. Hola Eva! La propera setmana faig un sopar a casa i encara estic acabant de mirar receptes resultones com aquesta, potser m'animo! Ja t'explicaré! Petonets!

    ResponElimina
  9. Ostres aquest gaspatxo sòlid té molt bona pinta i a més per portar a un sopar col·lectiu és genial, no? perquè és original i diferent

    ResponElimina
  10. Mare meva quina pinta que te aquest gaspatxo !!!!
    Jo tb tinc un sopar familiar aquest dissabte i això es una bona idea :)
    Com que tampoc tinc la termomix famosa, m’imagino que fent el gaspatxo a la manera tradicional sortirà igual de bo i espectacular...
    Ptnts
    Xaro

    ResponElimina
  11. Glòria, he afegit al post l'explicació per fer-ho de manera tradicional, és fer el gaspatxo com sempre el fagis tu i per últim afegir la gelatina!!!

    Francesc, la festa culinaria va ser a casa la meva cunyada amb tota la familia!!! ;)

    Manel, gelat de gasptaxo? No l'he probat mai!

    Delicias, he agegit a la recepta com fer-ho sense Thermomix, ja no teniu excusa!!! Queda molt original i bonissim!!

    Su, queda distinto pero conservando el gusto del buen gazpacho, solo cambia la textura!

    Txell&Kike, va agradar molt als grans, als nebots gens! Buenu, a mi de petita no m'agradava gens el gaspatxo...i ara me'n menjo a tonelades!!

    Anaïs, ja posaras al bloc que fas per sopar, eh??? Potser alguna cosa de pasta? ;)

    iris, per portar a un sopar queda genial, a més com que és individual és molt comòde de servir!

    Xaro, moltes gràcies! He afegit la recepta per fer tradicional a la recepta!

    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  12. eva, se m'acud una altra pregunta: la gelatina la poses en fred o escalfes una mica de gaspatxo perquè es desfaci millor?

    ResponElimina
  13. A mí que no m'agrada el gaspatxo, me'l mejaria i tot del goig que fa.
    Felicitats i bones vacances
    Un petó
    Ester

    ResponElimina
  14. Manel, la gelatina sempre s'ha d'hidratar amb aigua freda pq s'estovi, i pq es desfaci, necessita temperatura. Jo vaig calentar una mica d'aigua en un vas, i vaig afegir totes les fulles de gelatina hidratades. Remous bé fins que estigui ben disoltes i ho afegeixes al gaspatxo.
    A veure si t'animes! ;)

    Ester, moltes gràcies i bones vacances igualment!!!!

    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  15. Eva, quina pinta aquest gaspatxo! A mi no m'agrada però a casa i als amics molt,i pot ser un primer molt "resulton", el tindré que provar, més ara que l'has explicat pel mètode tradicional, jejeje...

    Petonets

    ResponElimina
  16. Mooooooooltes gràcies per l'adaptació a la manera tradicional!. Així anem sobre segur.

    Fins aviat

    ResponElimina
  17. Que bonics!! La veritat es que té una pinta estupenda, trobo que es molt orignal i deu estar genal.

    ResponElimina
  18. Ostres Eva, que original! Això ho haig de provar!
    Petons

    ResponElimina
  19. Òndia, quina passada, Eva!!! Et ben prometo que això ho he de fer (sense el cogombre, però, eh?, que només sentir-ne el nom ja em fa tirar el nas enrere) :))

    ResponElimina
  20. Eva, com entrant segur que triunfes!!!

    Glòria, de res!!! ;)

    Núria, amb la calor que fa, aquest plat entra de meravella!!

    Rubèn, primer fes els deures...que tots estem ansiosos de veure tot el que heu après amb el Lienas!! jeje!

    Enric, no t'agrada el cogombre??? i dp dius dels "sense espines"...jajaja!!!

    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  21. Anònim28/7/08

    Me ha encantado la presentación de este gazpacho sólido.

    Saludos. Ana

    ResponElimina
  22. Quina idea més bona!
    M'encanta el gaspatxo i presentar-lo d'aquesta manera és molt original!
    Fins ara!

    ResponElimina
  23. Eva: Al centre on treballo, una companya meva i molt bona cuinera, de les que llegeix tots els blocs però no hi envia comentaris, (Vinga, Isabel!, anima't a enviar-n'hi un a l'Eva!!!) està decidida, com jo, a fer aquest gaspatxo sòlid... I també el farà SENSE COGOMBRE!!! :))

    ResponElimina
  24. Anònim29/7/08

    Carai, quina bona pinta...
    I com es menja? com si fos un flam, no?
    Es molt original..
    Apuntat a l'agènda de properes receptes !

    ResponElimina
  25. Eva, muchísimas gracias por dejar un comentario en mi blog, así he tenido la oportunidad de venir a conocer el tuyo. Y encima me encuentro con esa destructuración de gazpacho que me ha encantado. Realizar platos nuevos y distintos a partir de algo tan tradicional me parece genial. Un beso, y seguiré viniendo por aquí. Sonia

    ResponElimina
  26. Eva, me parece ideal esta presentación del gazpacho, deben de estar delicioso.

    Un besote y gracias por tu visita, así ya conozco tu blog y puedo visitarte.

    Un beso.

    ResponElimina
  27. Ana, muchas gracias por tu visita y por tu comentario!!!

    Illetapitita, si t'agrada el gazpatxo, no dubtis a fer-ho!!

    Isabel: deixa'm un comentari que em faria molt il.lusió!!! ;)
    Enric, ja vec que els sense cogombre sou com els sense espines!!! jejeje!!!

    Maria, si, s'ha de menjar amb cullera, si no voleu fer com aquell anunci d'una marca de flam que se'l menjaven sencer!!!

    Sonia, muchas gracias por tu visita, que ilusión!!! Si, el clásico gazpacho pero presentado de otra forma. Para lleva a casa de amigos queda un poco más "pijo", no crees? ;)

    Trotamundos, muchas gracias por tu visita, que ilusión también!!! Me alegro que te haya gustado, de esto se trata!! ;)

    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  28. ¡Vaya es la primera vez que entro en tu blog y mira que me encuentro. Me encanta el gazpacho, pero esta presentación es de los más original, mañana tengo una cena en casa y con esto seguro que triunfo. Gracias.
    Fins aviat

    ResponElimina
  29. Pilar, gracias por la visita...y si además te llevas una receta que te ha gustado, mejor todavía!!! Ahora mismo voy a visitar tu bloc!!

    Besos,
    Eva.

    ResponElimina