31/5/09

MOUSSE DE MADUIXA AMB BOMBA DE FESTUCS



Avui fa un any, que vaig començar aquesta aventura. M'ha passat molt ràpid, això és bona senyal, oi? I és que la recompensa de tenir-lo ha sigut enorme, ja que a part de gaudir cuinant i compartint les receptes, he conegut un munt de gent i blogs fantàstics, sense els quals aquest racó no seria possible, gràcies a TOTS!!!


Prémer Play per veure el video...

video


I com haureu vist, El Cullerot Festuc estrena imatge, i és que els meus bons amics, Jesús i Su de Webos Fritos m'han fet aquest regal tan meravellós per celebrar l'aniversari!! Estic tan contenta amb el nou logo i el cullerot.... Mil gracias de corazón amigos: sois unos cracks!!! ;)

I un aniversari com aquest, mereix bufar una espelma, així que aquí teniu aquest fantàstic pastís, que com no podia ser d'una altra manera, un dels ingredients són els festucs!! :)

És un semi-fred, i la combinació és deliciosa, així que animeu-vos a fer-lo!!! A casa és un dels pastissos que més ha agradat!!!




INGREDIENTS PEL BESCUIT
  • 2 ous
  • 50 gr de sucre
  • 50 gr de farina
  • 10-15 maduixes deshidratades
  1. Batre els ous amb el sucre a punt de relleu. Afegir la farina i abocar en un motlle de 22 cm de diametre.
  2. Enfornar durant 12 minuts a 180º. Quan faltin 5 minuts per finalitzar la cocció, repartir les maduixes per sobre i continuar al forn.

INGREDIENTS PEL XAROP

  • 50 gr de sucre
  • 50 gr d'aigua
  • licor (cointreau)
  1. Posar en un cassó l'aigua i el sucre. Quan bulli retirar i afegir el licor al 50%.
  2. Deixar refredar.

INGREDIENTS DE LA MERENGUE SUISSA

  • 90 gr de clares d'ou
  • 140 gr de sucre
  1. Barrejar les clares amb el sucre i calentar-ho al bany maria a 50º. (Thermomix: v.5 - T.0 - 2').
  2. Montar les clares fins que estiguin a punt de merengue i fredes. (Thermomix: v.3 - T.0 - 5' amb la papallona).

INGREDIENTS MOUSSE DE MADUIXA


  • 500 gr de maduixes
  • 400 gr de nata semi muntada
  • 6 fulles de gelatina
  1. Triturar les maduixes i passar-les per un colador fi.
  2. Hidratar les fulles de gelatina.
  3. Calentar 100 gr de puré de maduixes i afegir les fulles de gelatina fins que es dissolguin. Incorporar la resta de puré i deixar refredar una mica.
  4. Incorporar el merengue suis i barrejar delicadament.
  5. Incorporar la nata semi muntada i acabar de mesclar amb moviments envolvents.

INGREDIENTS DE LA BOMBA DE FESTUC

  • 50 gr de festucs
  • 200 cc de nata
  • 60 gr de sucre
  • 1 i 1/2 fulls de gelatina
  1. Triturar els festucs. Afegir 30 gr de sucre i 100 cc de nata i barrejar.
  2. Hidratar la gelatina.
  3. Calentar una mica de la nata i desfer la gelatina fins que es dissolgui.
  4. Montar la resta de la nata amb els 30 gr de sucre i afegir la gelatina dissolta.
  5. Barrejar els festucs amb la nata muntada.
  6. Forrar un motlle semicircular amb paper film. Abocar la preparació interior i deixar refredar a la nevera. Un cop quallat, congelar.

INGREDIENTS PER LA COBERTURA

  • 200 gr de gerds congelats
  • 50 gr de sucre
  • 50 gr d'aigua
  • 2 fulles de gelatina
  • 50 gr de festucs
  1. Posar en un cassó els gerds, l'aigua i el sucre i coure durant 5 minuts.
  2. Triturar i colar.
  3. Hidratar les fulles de gelatina i afegir-ho als gerds. Remoure fins que estigui dissolt.
  4. Deixar refredar.

MUNTATGE DEL PASTÍS

  1. Untar amb oli l'aro d'un motlle desmotllable de 20 cm i espolvorar amb sucre glaç.
  2. Disposar la base del bescuit i xopar-la amb el xarop.
  3. Posar al centre la bomba de festuc congelada.
  4. Cobrir amb la mousse de maduixa i anivellar.
  5. Deixar a la nevera un parell d'hores.
  6. Cobrir la superfície del pastís amb la salsa de gerds i deixar quallar a la nevera. Es pot congelar.
  7. Per servir, picar els festucs i decorar tot el volt del pastís. I és millor si poseu el pastís 3-4 hores al congelador abans de menjar per servir com un semi-fred.

Bon profit!!

FONT: Yerbabuena i Amuches Bouche.

21/5/09

COCA D'ÀNGEL



Com ja us he comentat, els meus avis son una de les meves devocions, i avui tinc el plaer de presentar-vos els meus avis materns: la iaia Maria i l'avi Joan!!!


El dimecres va ser l'aniversari de la iaia Maria, i vaig voler fer una coca per portar a les cuidadores de l'hospital. Vaig escollir la coca d'àngel de la Su, i encara que no em va quedar massa bé (ja que al sortir del forn es va baixar i arrugar una mica) segons em van dir estava boníssima!!!

A la iaia li encantaven els dolços, era molt llaminera i una excel.lent cuinera!!! Els seus plats eren una barreja catalana-andalusa i a casa encara recordem la seva escalivada, les gachas, les rosquillas, l'arròs amb llet, el bacallà, el caldo, els potajes i un munt de plats que malauradament alguns ja s'han perdut.

Pero malgrat la seva malaltia, és la iaia més guapa del món!!!

"I la mel dels teus ulls és ara un tel de boira baixa sobre un llac d’aigües mortes. I em mires però ni em veus ni em coneixes. Qui sap si et coneixes tu? La mort sovint se’ns passeja a la vora i perpetra exterminis parcials de nosaltres mateixos. Ens va desintegrant a trossos i, de repent, un poderós exèrcit de neurones cau en una derrota que ens fa oblidar qui som, qui són els altres, què està passant.Jo encara sé el teu nom, Clàudia estimada, Caputxeta, princesa, pidolaire que t’has perdut per sempre en el bosc del misteri i ja no en tornaràs."

Jocs en el temps, de la Glòria Abras i Pou

INGREDIENTS
  • 9 claresd'ou
  • 1 pessic de sal
  • 250 gr de sucre
  • 150 gr de farina
  • 1 sobre de llevat
  • 1 culleradeta de vainilla líquida
  1. Preescalfar el forn a 160º.
  2. Batre les clares a punt de neu amb el pessic de sal. Afegir 125 gr de sucre i continuar batent fins que quedin lluentes. Afegir la vainilla líquida.
  3. Barrejar la farina amb la resta del sucre i el llevat. Tamissar i afegir sobre el merengue i mesclar amb moviments envolvents.
  4. Abocar en un motlle previament untat i enfornar durant 30 minuts A 160º.
  5. Deixar refredar 5 minuts a dins el forn amb la porta mig oberta, i un cop fred decorar amb sucre glaç.

Bon profit!

17/5/09

PASTÍS SEMI-FRED DE MASCARPONE I MADUIXES


Ahir va ser l'aniversari de la meva mare i avui ho hem celebrat. Ens ha fet un dinar extraordinari, i jo de postres he portat aquest pastís perquè bufés les espelmes.




És un pastís molt adient ara que comença a fer bon temps, ja que es serveix com un semi-fred. Aconsello tenir-lo a la nevera, i 1-2 hores abans de menjar, posar-lo al congelador, així ens quedarà amb una textura ideal.

A casa ha agradat molt, la combinació mascarpone i maduixa és un clàssic, i amb la base de pasta ensucrada Breton, queda un pastís realment bo.

L'hem de fer el dia abans, i també és ideal per congelar, així que és un pastís perfecte per fer un dia que tenim convidats, ja que podem fer les postres amb antelació.





INGREDIENTS MADUIXES AMB ALMÍVAR
  • 100 cc d'aigua
  • 150 gr de sucre
  • unes gotes de suc de llimona
  • 300 gr de maduixes tallades per la meitat
  • 3 fulls de gelatina
  1. Posar a bullir l'aigua, suc de llimona i el sucre. Afegir les maduixes, i quan torni a bullir, coure 1 minut. Retirar i colar el xarop de les maduixes i reservar les maduixes.
  2. Calentar una mica de xarop de les maduixes, afegir la gelatina hidratada i abocar la resta de xarop. Reservar.

INGREDIENTS PASTA ENSUCRADA BRETON

  • 2 rovells
  • 100 gr de sucre
  • vainilla líquida
  • un pessic de sal
  • 100 gr de mantega pomada
  • 150 gr de farina
  • ratlladura de llimona
  1. Blanquejar en un bol els rovells, sucre, sal i vainilla.
  2. Afegir la mantega pomada i la ratlladura de llimona i amalgamar-la.
  3. Afegir la farina i barrejar suament fins que estigui tot integrat.
  4. Deixar refredar a la nevera 10 minuts.
  5. Estendre la massa (posar un paper film a sobre perquè no s'enganxi la massa al corró).
  6. Enfornar uns 15-20 minuts a 180º o fins que estigui daurada.
  7. En calent, troquelar un cercle a la mida del motlle i deixar refredar.

INGREDIENTS MOUSSE DE MASCARPONE

  • 150 cc de llet
  • ratlladura de llimona
  • 3 rovells
  • 100 gr de sucre
  • 4 fulles de gelatina
  • 1 terrina de formatge mascarpone
  • 250 cc de nata semi muntada
  1. Donar un bull a la llet amb la ratlladura de llimona.
  2. Batre els rovells amb el sucre i abocar la llet bullint. Retornar al cassó al foc i coure a l'anglesa (fins que veiem que la crema inicia l'ebullició).
  3. Abocar en un bol i incorporar la gelatina previament hidratada.
  4. Amb el batedor elèctric, esponjar la rema fins a refredar-la (a uns 30º aprox).
  5. Integrar el mascarpone i tot seguir la nata muntada amb moviments envolvents.

MUNTATGE

  1. Posar la base de pasta ensucrada Breton a un motlle desmotllable i abocar la meitat de la mousse de mascarpone.
  2. Cobrir amb les maduixes confitades i acabar amb la resta de la crema. Allisar i passar-ho a la nevera fins que es prengui una mica.
  3. Abocar una fina capa de xarop de maduixes a sobre del pastís i reservar en fred.
  4. Decorar amb unes maduixes naturals.

Bon profit!!!

FONT: Escola de Cuina Gormand.

8/5/09

MACARRONS DE L'ADVOCAT SOLÉ


Avui us presento un plat amb molta història per a casa meva i és que sempre que el meu pare ens hi porta, sempre demanem aquest plat. De ben segur que molts barcelonins, i els que no ho som, el coneixereu. És un plat clàssic del Restaurant Senyor Parellada que si no hi heu anat mai, us el recomano!!! Fan una cuina tradicional catalana, i plats típics com el que avui us presento, els canelons de la Fonda Europa, o les olives negres servides en una paperina com aperitiu...

Nota: Com bé ens ha explicat la meva mare als comentaris, es diu aixi el plat perquè un dels clients habituals, l'advocat Solé, mes o menys pels anys 50 i quan era fonda, sempre volia els macarrons cuinats d'aquesta manera, i en homenatge a ell li van posar el seu nom.

És un plat de pasta amb espinacs, bacon i crema de llet. Un plat fàcil, econòmic i deliciós...no deixeu de probar-lo!


INGREDIENTS
  • 400 de macarrons
  • 200 gr d'espinacs frescos
  • 200 gr de bacon tallat a trossos
  • 4 tomàquets pera
  • 250 - 300 cc de nata líquida
  • 1 gra d'all a làmines
  • 40 gr de mantega
  1. Rentar els espinacs, centrifugar les fulles i reservar.
  2. Posar a bullir els macarrons en aigua salada. El temps de cocció dependrà del fabricant. Un cop cuits, escórrer'ls.
  3. Escaldar els tomàquets. Pelar-los i treure les llavors. Tallar-los a daus.
  4. En una paella amb la mantega, afegir l'all a làmines i quan es comenci a daurar, afegir el bacon i coure uns minuts.
  5. Afegir el tomàquet i sofregir. Condimentar amb sal i pebre.
  6. Abocar els macarrons a la paella i afegir la crema de llet i deixar reduir 5 minuts la salsa.
  7. Tallar les espinacs a juliana.
  8. Retirar la paella del foc i afegir les espinacs. Remoure i servir.

Bon profit!!!

1/5/09

PA DE SANT JORDI



Aquest és el pa típic de la Diada de Sant Jordi, el 23 d'abril. El Pa de Sant Jordi va ser creat pel Gremi de Flequers de Barcelona i representa l'escut de Catalunya, 4 barres vermelles i 5 grogues. Està elaborat a partir de 3 masses: de sobrassada, de formatge i de nous, però com que jo sóc alèrgica a les nous, el vaig fer posant pipes.

El vaig portar al dinar de diumenge a casa els pares, i ens va agradar moltíssim a tots. La combinació dels 3 gustos és deliciosa, i amb aquesta massa podríem fer també panets individuals. Que m'en dieu de portar una cistella de pans de formatge, sobrassada i pipes quan ens conviden a sopar en comptes del vi o les postres? I és que no només per la Diada podem disfrutar d'aquest pa tan bo... ;)




INGREDIENTS ESPONJA O PEU
  • 50 gr de farina de força
  • 50 gr de farina normal
  • 75 cc d'aigua
  • 35 gr de llevat de forner
  1. Desfer el llevat en l'aigua, posar la farina en un bol, afegir el líquid preparat i pastar uns minuts, tapar i deixar fermentar en un lloc abrigat 20 minuts (amb la Thermomix: 15'' - T.0 - v.4 i després 1'30'' - T.0 - v.espiga).

INGREDIENTS MASSA

  • 200 gr de farina de força
  • 200 gr de farina normal
  • 225 cc d'aigua
  • 2 cullerades d'oli
  • 1 cullerada de mel
  • 9 gr de sal
  • 100 gr de formatge emmental ratllat
  • 100 gr de sobrassada
  • 70 gr de pipes
  1. Preparar en un bol els ingredients de la massa (excepte el formatge, la sobrassada i les pipes) i amalgamar-los, agregar-hi el peu fermentat i pastar a mà, amb els ganxos o amb la thermomix fins que la massa sigui fina i elàstica (amb la Thermomix: 15'' - T.0 - v.4 i després 1'30'' - T.0 - v.espiga).
  2. Retirar 250 gr de massa i afegir les pipes i pastar un parell de minuts més i reservar (amb la Thermomix: 2' - T.0 - v.espiga).
  3. Pesar la resta i dividir-la de manera que una tingui 100 gr més que l'altre (ja que amb la massa de formatge farem més barres).
  4. Seguidament pastar igualment la part més grossa de la massa amb el formatge un parell de minuts i dividir-la amb 5 parts iguals (amb la Thermomix: 2' - T.0 - v.espiga).
  5. Pastar la resta de la massa amb la sobrassada i dividir-la en 4 parts iguals (amb la Thermomix: 2' - T.0 - v.espiga).
  6. Fer uns cilindres d'un pam de llarg amb les peces de sobrassada i formatge, aplanar-les una mica.
  7. Sobreposar les barres un damunt de l'altre, começant i acabant pel de formatge i pintant amb aigua perquè s'enganxin.
  8. Estirar el pa de pipes amb forma rectangular i embolicar la preparació anterior.
  9. Passar-lo damunt una silpat o paper de forn i deixar fermentar fins que augmenti el doble el seu volum.
  10. Enfornar a 200º uns 35 minuts amb un recipient d'aigua a dins.

Bon profit!

FONT: Escola de Cuina Gormand.